Home » Istorie » Mormântul sudic de lângă Piramida în Trepte s-a redeschis, după 15 ani de renovări

Mormântul sudic de lângă Piramida în Trepte s-a redeschis, după 15 ani de renovări

Publicat: 21.09.2021

Un mormânt monument aflat vizavi de Piramida în Trepte a lui Djoser s-a redeschis vizitatorilor, după 15 ani de renovări.

Mormântul sudic face parte din complexul mortuar construit de arhitectul regelui Djoser Imhotep din Saqqara, o necropolă aflată chiar în afara vechii capitale egiptene Memphis. Construit între 2667 și 2648 î.Hr., mormântul sudic este o mastaba, un mormânt dreptunghiular cu acoperiș plat. Piramida în Trepte a fost realizată prin punerea a șase morminte unul peste altul, notează The History Blog.

La 30 de metri sub pământ se află un labirint de pasaje scobite în stânca naturală. Coridoarele lungi sunt străbătute de uși gravate cu hieroglifele și incrustate cu plăci de faianță albastră. La baza arborelui funerar central se află un sarcofag masiv din granit roz, o versiune mai mică a celui din camera mormintelor a Piramidei în Trepte.

Restaurarea a început în 2006

Nu se știe sigur de ce a fost construit mormântul, deoarece Djoser a fost îngropat în piramida sa. Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem de Antichități al Egiptului, susține ipoteza că a fost cel mai frumos și scump vas canopic, făcut pentru a păstra rămășițele lui Djoser.

Restaurarea mormântului sudic a început în 2006 și a făcut parte din proiectul care a inclus și renovarea Piramidei Pasului, care s-a redeschis vizitatorilor anul trecut.

Coridoarele, pereții și tavanele de sub mastaba au fost consolidate. Lucrările au mai inclus montarea de noi pardoseli și un sistem de iluminat nou. Sarcofagul din granit a fost, de asemenea, recompus.

Citește și:

Cine a construit, de fapt, piramidele uimitoare din Egipt?

Cuptoarele egiptene pentru ouă și tehnologia considerată mai spectaculoasă decât piramidele

Secretul construirii Marii Piramide din Giza a fost dezvăluit. Metoda ingenioasă utilizată de egipteni pentru transportarea blocurilor de 2 tone de la peste 800 de kilometri depărtare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase