Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cine a construit, de fapt, piramidele uimitoare din Egipt?

Cine a construit, de fapt, piramidele uimitoare din Egipt?

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.06.2021

Piramidele din Egipt sunt o minune arheologică, însă construirea acestora a fost fără îndoială o sarcină colosală. Așadar, cine au fost indivizii care au construit piramidele din Egipt?

Există multe teorii care încearcă să explice cine a construit piramidele din Egipt, precum grupuri mari de sclavi evrei, locuitorii orașului „pierdut” Atlantida sau chiar o civilizație extraterestră.

Însă, niciuna dintre aceste teorii nu prezintă și dovezi.

Piramidele nu ar fi putut să fie construite de sclavi evrei pentru că nu au fost găsite rămășițe arheologice în Egipt care să facă legătura cu evreii și care să dateze din urmă cu 4.500 de ani, atunci când piramidele Giza au fost construite. Mai mult, povestea din Biblia ebraică despre sclavii evrei din Egipt se referă la un oraș numit „Ramses”. Un oraș numit pi-Ramses a fost fondat în timpul celei de-a XIX-a dinastii ( în jur de 1295-1186 î.Hr.) și a fost denumit după Ramses al II-lea, faraon al Egiptului antic între 1279–1213 î.Hr. Orașul a fost construit după sfârșitul erei construirii piramidelor în Egipt.

Cine au fost cei care au construit piramidele?

Totodată, nu au fost găsite dovezi arheologice pentru orașul pierdut Atlantida și mulți oameni de știință cred că povestea Atlantidei este, de fapt, o simplă ficțiune. Cât despre o civilizație extraterestră, ei bine, ideea aceasta este cu totul ieșită din comun.

De fapt, toate dovezile arată că egiptenii antici au fost cei care au construit piramidele, spun egiptologii. Însă modul în care trăiau acești egipteni, cum au fost recompensați și tratați rămâne un mister pe care oamenii de știință încă încearcă să îl deslușească.

Egiptul are peste 100 de piramide antice, însă cele mai faimoase sunt prima piramidă în trepte, construită în timpul faraonului Djoser (în jur de 2630-2611 î.Hr.) și prima piramidă adevărată, construită în timpul faraonului Sneferu (2575-2551 î.Hr.). Marea Piramidă din Giza a fost construită pe vremea faraonului Khufu (2551-2528 î.Hr.), iar doi dintre succesorii săi, Khafra și Menkaura, au construit și ei piramide la Giza.

Noi dovezi despre cine erau și cum trăiau cei care au construit piramidele

Faraonii au încetat treptat să mai construiască piramide în timpul Regatului Nou (1550-1070 î.Hr.), alegând să fie îngropați în Valea Regilor, situată la 483 km depărtare de Giza. În ultimele decenii, arheologii au descoperit noi dovezi care dezvăluie indicii despre cine erau și cum trăiau cei care au construit piramidele.

Dovezi scrise, inclusiv papirusuri descoperite în 2013 la Wadi al-Jarf, sugerează că grupuri mari de muncitori au adus materiale la Giza. Documentele descoperite la Wadi al-Jarf povestesc despre un grup de 200 de bărbați care era coordonat de un inspector numit Merer. Muncitorii au transportat calcar cu barca pe fluviul Nil pe o distanță de 18 kilometri, de la Tura la Marea Piramidă, acolo unde piatra a fost folosită pentru construirea învelișului exterior al monumentului.

În trecut, egiptologii teoretizau că cei care au construit piramidele erau în mare parte muncitori agricoli sezonieri. Totuși, această ipoteză nu a fost demonstrată până acum, potrivit Live Science.

De ce au concluzionat egiptologii că muncitorii care au construit piramidele nu au fost sclavi?

Potrivit papirusurilor, muncitorii primeau o dietă care includea smochine, legume și carne de pasăre, a spus Pierre Tallet, profesor de egiptologie la Universitatea Sorbona. De asemenea, documentele mai descriu și faptul că muncitorii primeau în mod regulat textile care „probabil erau considerate un fel de remunerație la acea vreme”, a adăugat Tallet.

Rămășițele muncitorilor îngropați în morminte din apropiere de piramide arată că aceștia aveau oase vindecate care erau așezate în mod corect, ceea ce sugerează că muncitorii aveau acces la îngrijiri medicale. Dieta bogată a muncitorilor, alături de dovezi ale îngrijirilor medicale și primirea textilelor, i-a făcut pe egiptologi să concluzioneze că muncitorii nu erau sclavi.

Însă, asta nu înseamnă că toți muncitorii beneficiau de condiții similare. Excavările au arătat că unii oficiali de rang înalt locuiau în case mai mari și își puteau alege carnea mai bună. În schimb, cercetătorii cred că alți muncitori dormeau cel mai probabil în locuințe simple amenajate chiar lângă piramide.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cuptoarele egiptene pentru ouă și tehnologia considerată mai spectaculoasă decât piramidele

Notițe nepublicate dezvăluie că Isaac Newton încerca să descifreze codul secret al piramidelor

Reacția Egiptului după ce Elon Musk a spus că piramidele au fost construite de extratereştri

Descoperire uriaşă după incendiile din Australia: sisteme de acvacultură mai vechi ca piramidele egiptene

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase