Cinci situri arheologice mai puțin cunoscute din regiunea Attica, din Grecia

14 10. 2021, 11:00

În Grecia se află unele dintre cele mai faimoase situri arheologice din lume, cum ar fi Acropole, Micene și Knossos. Sunt însă atât de multe în regiunea Attica, care cuprinde capitala Atena, încât mukte sunt relativ necunoscute chiar și pentru greci.

Unul dintre cele mai renumite situri este Brauron, situat în orașul modern Vravrona, de-a lungul coastei de est a Atticii, lângă Aeroportul Internațional din Atena, notează Greek Reporter.

Brauron a fost odată unul dintre cele 12 orașe situate în Attica antică.

În timp ce templul și alte elemente arhitecturale ale sitului au fost construite în secolul al V-lea î.Hr., situl a fost locuit încă din perioada neolitică, în jurul anului 2000 î.Hr. A fost un sit important și în perioada miceniană.

Templul lui Artemis

Situl conține un templu foarte bine conservat al lui Artemis, un izvor sacru, mici peșteri, un pod de piatră și o pasarelă unică în forma literei grecești Π (pi).

Brauron a fost un important sit de cult, deoarece mulți greci antici făceau pelerinaje la sanctuarul lui Artemis și se rugau, venerau și dedicau jertfe zeiței, aruncându-le în izvorul sacru.

Situl a rămas important pe tot parcursul antichității, până în secolul al III-lea î.Hr., când tensiunile dintre macedonenii și atenienii din nordul Greciei au explodat și situl a fost abandonat.

Site-ul este unic prin faptul că este legat de stilul feminin. Aici au fost găsite nenumărate cutii de bijuterii, oglinzi și vaze care înfățișează fete tinere care participă la curse și dansează. Muzeul Arheologic din Brauron, situat lângă situl arheologic, are expuse multe dintre aceste obiecte de neprețuit.

Orașul Rhamnous găzduiește cel important sanctuar al zeiței Nemesis

Rhamnous a fost un oraș grecesc antic care găzduia cel mai semnificativ sanctuar al zeiței Nemesis, numit și Rhamnousia, pentru că era zeița răzbunării și a pedepsei.

Situl arheologic este considerat a fi cel mai bine conservat dintre toate demele antice din Attica și a avut un rol important în antichitate, fiind situat strategic de-a lungul coastei Attica, spre insula Evia.

De aceea, Rhamnous a fost un oraș bine protejat, cu o acropolă fortificată care se întindea peste cele două mici porturi ale sale. Numele său provine dintr-un arbust local care a crescut în întreaga regiune.

În prezent, vizitatorii sitului pot rătăci prin ruinele orașului și pot admira templele zeițelor Nemesis și Themis (zeița justiției), aflate unul lângă altul.

Templul lui Nemesis conținea o sculptură a zeiței, despre care se spune că a fost creată de un student al sculptorului Phidias, care se află acum în British Museum. Din lucrarea descoperită în secolul al XIX-lea a mai rămas doar capul deteriorat.

O statuie antică a zeiței Themis din Rhamnous se află acum în Muzeul Național Arheologic din Atena.

Situl din Amphiareion din Oropos

Situat în Oropos, un oraș aflat în estul Atticii, situl arheologic Amphiareion a găzduit un sanctuar dedicat eroului antic grec Amphiaraos, la sfârșitul secolului al V-lea î.Hr.

În cele mai vechi timpuri, pelerinii călătoreau la locul respectiv pentru a primi sfaturi de la oracolul de acolo și pentru vindecare. Amphiaraos a fost o figură semnificativă în mitologia greacă veche, deoarece se spunea că era un descendent al clarvăzătorului Melampos și a refuzat să participe la atacul de la Teba, pentru că a prevăzut că se va termina dezastruos.

Dovezile arheologice arată că situl a devenit foarte popular în secolul al IV-lea, când oamenii au început să construiască noi structuri. Amphiaraon conținea un izvor sacru, un templu al eroului Amphiaraos împreună cu o statuie a figurii sale, un teatru, pasarele și alte structuri mici.

Mulți istorici cred că popularitatea sitului ca loc de vindecare a crescut în perioada în care o ciumă a lovit Atena, la sfârșitul secolului al V-lea î.Hr.

Sanctuarul zeilor egipteni din Nea Makri

În Nea Makri, un oraș situat în estul Atticii, se află două sculpturi impresionante ale zeilor egipteni antici. Acestea marchează locul Sanctuarului zeilor egipteni, construit acolo în 160 d.Hr. de Herodes Atticus, un sofist important și un politician roman de origine greacă.

Credit foto: Shutterstock

Mulți afirmă că sanctuarul ar fi putut fi construit pe moșia deținută de Herodes Atticus, deoarece a trăit în zonă pentru o vreme, în antichitate.

Amestecul de elemente grecești și egiptene antice oglindește Serapeionul sau templul cu elemente din ambele culturi, construit de împăratul roman Hadrian în Tivoli, cu câțiva ani mai devreme. Situl găzduiește sanctuarul impresionant, dar și o luxoasă baie romană.

Minele de plumb și argint din Lavrio

Thorikos era un oraș grecesc antic situat în sudul Atticii, lângă minele de plumb și argint din Lavrio. Situl a fost locuit încă din perioada neolitică și a fost important datorită numeroaselor sale depozite de plumb și argint. Au fost descoperite morminte și structuri miceniene.

Minele situate în zonă au făcut din acest oraș un sit important pentru atenieni, în special pe timp de război.

Minele au prosperat în timpul perioadei clasice a Greciei, sclavii săpând după minereuri metalice. Orașul-stat Atena a exploatat minele, care au devenit o sursă vitală de venituri.

În secolele IV și V î.Hr., producția minelor Laurion a reprezentat în totalitate 25% din bogăția anuală a statului atenian.

Ruinele din centrul vechi al orașului Thorikos, împreună cu acropola pot fi încă văzute. În plus, există un teatru antic, construit în jurul anilor 525-480 î.Hr., considerat cel mai vechi teatru din lume. Cu 21 de rânduri de scaune, teatrul avea o capacitate impresionantă de 4.000 de persoane când a fost construit.

În Thorikos există și două temple, dintre care se crede că cel mai mic a fost dedicat zeiței Hygeia, iar cel mai mare era templul lui Demeter și al fiicei ei, Persefona.

Citește și: 

Zeița Hera, soția geloasă și răzbunătoare a lui Zeus

Ziua în care a ars una dintre cele şapte minuni ale lumii

10 situri și monumente de mare valoare distruse de teroriștii ISIS în Siria și Irak