Nero, împăratul care „cânta la liră în timp ce Roma ardea”

06 11. 2021, 19:00

Al cincilea împărat roman și ultimul din linia descendenților de la Iulius Cezar a fost Nero, care a domnit între 54 și 68 e.n.

Nero a dobândit o reputație de tiran nebun și depravat, împăratul care „cânta la liră în timp ce Roma ardea” și cel care a instigat prima persecuție a creștinilor. Cu toate acestea, reputația proastă a lui Nero este aproape în totalitate nemeritată. Nero nu a fost chiar dictatorul nemilos descris de istoricii romani și creștini.

Nero s-a născut la 15 decembrie 37 e.n. în portul Antium de la Mediterană (acum Anzio, Italia). Numele său original a fost Lucius Domitius Ahenobarbus. A fost crescut de mama sa, Agrippina, o stră-strănepoată a împăratului Augustus. Agrippina este cunoscută pentru încercările sale continue de a pune mâna pe bogățiile fiului ei, ucigând pe oricine îi stătea în cale, inclusiv împăratul Claudius care i-a fost unchi și al treilea soț. Fratele lui Agrippina a fost împăratul Caligula.

În primii ani de domnie, Nero a fost un împărat exemplar

Nero a devenit împărat în anul 54, iar în primii cinci ani de domnie a fost un lider exemplar. Nero a pus capăt concursurilor sângeroase de la circ, a interzis pedeapsa cu moartea, a redus taxele, a sporit independența Senatului și a permis sclavilor să depună plângere împotriva stăpânilor. Nero a promovat poezia, teatrul și atletismul.

Sinuciderea împăratului Nero. Sursa foto: Profimedia

În anul 59, Nero ar fi ordonat uciderea mamei sale. Motivul ar fi fost faptul că aceasta a fost furioasă atunci când Nero, în loc să asculte de sfaturile ei, a ascultat de consilierii săi, Burrus și Seneca. Trei ani mai târziu, Nero a ordonat uciderea primei sale soții, Octavia, scrie Britannica.

Nero nu era la Roma atunci când orașul a ars în 64

Nero își petrecea mare parte din timp dezvoltându-și talentele artistice. Cânta la liră și juca în piese de teatru într-o varietate largă de roluri, chiar și femei sau sclavi. Pentru romani, acest comportament era scandalos pentru un împărat. Nero a devenit preocupat și cu religiile misterioase ale Greciei și Orientului Mijlociu. În 66, Nero a plecat din Roma și a pornit într-o călătorie religioasă timp de 15 luni prin Grecia.

Obsesia religioasă, pretențiile artistice, nepăsarea față de guvernare și comportamentul extravagant i-au înfuriat pe mulți romani, inclusiv senatori și militari. Totuși, Nero nu era la Roma atunci când orașul a ars în 64 și nici nu a inițiat o persecuție a creștinilor din cauza incendiului, deși mulți romani au crezut că așa s-a întâmplat. În 68, mai multe revolte au izbucnit în imperiu, Senatul l-a condamnat pe Nero la moarte, iar el a fugit din oraș. Nero s-ar fi sinucis la data de 9 iunie 68 în Roma. Avea doar 30 de ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Top 10 cei mai răi împărați romani

Arheologii au descoperit o monedă romană foarte rară a unui împărat roman uzurpator

Statuia împăratului roman Hadrian a fost descoperită într-un vechi oraș din Anatolia. „Este rară în lume”

Inteligența artificială a „readus la viață” 54 de împărați romani. Imaginile sunt uimitoare