Home » Istorie » Efigia „fără precedent” de la mormântul Prințului Negru, o formă de propagandă medievală

Efigia „fără precedent” de la mormântul Prințului Negru, o formă de propagandă medievală

Efigia „fără precedent” de la mormântul Prințului Negru, o formă de propagandă medievală
Credit foto: CC BY-SA 2.5/Josep Renalias
Publicat: 07.01.2022

O efigie „fără precedent” a mormântului lui Eduard, Prințul Negru, a fost cel mai probabil creată de fiul său Regele Richard al II-la ca o formă de propagandă medievală pentru a-i consolida domnia eșuată, arată noi cercetări.

Eduard de Woodstock, cunoscut mai degrabă ca Prințul Negru, s-a născut în 1330 și a fost moștenitor al tronului Angliei. Eduard a ajuns cunoscut pentru o serie de victorii militare în Franța în timpul Războiului de 100 de ani care a culminat atunci când Eduard l-a capturat pe regele Franței, Ioan al II-lea cel Bun.

Denumirea de „Prințul Negru” a fost documentată pentru prima oară în secolul al XVI-lea, însă nu este clar cum a apărut. Cel mai probabil, Eduard a murit de dizenterie în 1376, însă, de pe patul de moarte, acesta a scris un testament în care solicita o efigie din metal și „complet înarmată în straie de război”, ceva „fără precedent” la acea vreme în Anglia, potrivit oamenilor de știință.

Un aliaj din metal aproape identic

Un an mai târziu, tatăl Prințului Negru, Regele Eduard al III-lea a murit, iar fiul cel mare al Prințului Negru, Richard al II-lea, a urcat pe tron la vârsta de 10 ani, scrie Live Science.

Efigia este situată la Catedrala Canterbury din sudul Angliei, deasupra unui cufăr din marmură. Acum, noi cercetări au dezvăluit că aliajul din metal folosit este aproape identic cu cele folosite la o altă efigie pentru tatăl Prințului Negru. Aliajul din metal aproape identic, alături de alte similitudini de design, cum ar fi stilul inscripțiilor funerare, sugerează că monumentele au fost create de aceeași persoană sau același grup de oameni folosind aceeași sursă de materiale cam în aceeași perioadă.

„Vedem asta chiar și astăzi. Politicienii anunță planuri mărețe pentru a distrage atenția maselor”

Mai mult, cercetătorii au analizat documente istorice care au înregistrat un transport naval de marmură din 1386 pentru mormântul lui Eduard al III-lea. Asta coincide cu problemele din domnia lui Richard al II-lea, după ce țăranii s-au răsculat și au luat cu asalt Turnul Londrei. Așadar, ambele efigii au fost cel mai probabil create în 1386, în încercarea de a sprijini domnia eșuată lui Richard.

„Proiecte vizibile și la scară largă sunt inițiate deseori în timpul perioadelor de tensiuni politice, ca un simbol al puterii extrem de vizibil. Vedem asta chiar și astăzi. Politicienii anunță planuri mărețe pentru a distrage atenția maselor de la probleme politice grave și pentru a-și demonstra forța”, a explicat Emily Pegues, unul dintre autorii studiului.

Totuși, eforturile lui Richard al II-lea au fost în zadar. În 1388, regele a fost înlăturat de la tron de vărul său, care a devenit Regele Henric al IV-lea, iar Richard a murit un an mai târziu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Arheologii din Egipt au descoperit mormântul trezorierului șef al lui Ramses al II-lea

Mormântul Ceciliei Metella dezvăluie secrete despre rezistența betonului roman de-a lungul secolelor

Bile misterioase din piatră, descoperite într-un mormânt antic. Cum ar fi fost folosite?

Un mormânt comun al cruciaților creștini arată realitatea crudă a războiului medieval

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase