Home » Istorie » Descoperire impresionantă în Egipt: un templu al Soarelui vechi de 4.500 de ani

Descoperire impresionantă în Egipt: un templu al Soarelui vechi de 4.500 de ani

Publicat: 21.11.2021
Credit foto: Massimiliano Nuzzolo

O echipă de arheologi din Polonia a descoperit, în deșertul egiptean, un templu antic al Soarelui care datează de 4.500 de ani.

Rămășițele construcției au fost descoperite sub un alt templu la Abu Gurob, la 20 de kilometri sud de Cairo. Arheologii cred că vestigiile antice aparțin unuia dintre cele șase temple ale Soarelui construite în urmă cu aproximativ 4.500 de ani. Până în prezent au fost descoperite numai două dintre aceste temple.

Unul dintre coordonatorii proiectului arheologic, Massimiliano Nuzzolo, profesor asistent de egiptologie la Institutul pentru Culturile Mediteraneene și Orientale al Academiei Poloneze de Științe, a declarat că rămășițele antice par să dateze de la mijlocul secolului XXV î.e.n.

Nuzzolo a precizat că templul fusese parțial descoperit în 1898, însă a fost identificat în mod eronat ca parte a unui alt templu.

„Arheologii din secolul XIX au excavat doar o foarte mică parte din această clădire din cărămizi de noroi de sub templul de piatră din Nyuserra și au concluzionat că aceasta a fost o fază anterioară de construcție a aceluiași templu”, a afirmat profesorul Massimiliano Nuzzolo, citat de Arkeonews.

„Descoperirile noastre demonstrează, acum, că aceasta a fost o clădire complet diferită, ridicată înainte de Nyuserra”, a precizat el.

Templu al Soarelui, vechi de 4.500 de ani, aflat sub un alt templu

Arheologii care au efectuat săpături în 1898 au descoperit templul Soarelui al faraonului Nyuserra, cunoscut și sub numele de Neuserre sau Nyuserre, al șaselea rege al celei de-a V-a dinastii a Egiptului, care a domnit între 2400 și 2370 î.e.n.

Săpăturile actuale au dezvăluit că sub templul Soarelui lui Nyuserra se mai afla un alt templu al Soarelui, vechi de 4.500 de ani.

Nuzzolo și echipa sa au descoperit sigilii gravate cu numele monarhilor anteriori, precum și fundațiile pentru coloanele de calcar și un prag. Au fost descoperite și zeci de borcane de bere conservate umplute cu un fel de nămol folosit în ritualurile religioase antice.

Arheologii afirmă că templul era „impresionant ca mărime”, însă, din cauza faptului că a fost construit din cărămizi din lut mai degrabă decât din piatră, a fost ușor de distrus atunci când un nou rege a vrut să-și construiască propriul templu deasupra.

Templele Soarelui au fost construite în timpul faraonilor celei de-a V-a dinastii, cu scopul de a-i ridica la rangul de zeități. Pe de altă parte, piramidele au fost construite ca ultimele locuri de odihnă pentru a se asigura că faraonii vor fi înviați ca zei în viața de apoi.

Pe baza faptului că acest templu al Soarelui descoperit recent era construit din cărămizi din lut, istoricii cred că este posibil ca și celelalte temple necunoscute până acum să fi fost realizate din același material perisabil, lucru care ar îngreuna mult găsirea lor.

Vă recomandăm să citiți și:

Noi descoperiri despre celebri dolmen, megaliții din Iordania

Top 10 faraoni ai Egiptului Antic

Arheologii au descoperit noi detalii despre culturile neolitice care au precedat Egiptul faraonilor

Cine a construit, de fapt, piramidele uimitoare din Egipt?

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase