Home » Istorie » Robespierre, un patriot cu simțul datoriei și al sacrificiului

Robespierre, un patriot cu simțul datoriei și al sacrificiului

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25.11.2021

Maximilien Robespierre a fost un democrat radical și o figură centrală pentru Revoluția Franceză din 1789. Robespierre a prezidat pentru scurt timp influentul Club al Iacobinilor, o grupare politică radicală cu sediul la Paris. De asemenea, Robespierre a fost președinte al Convenției Naționale și al Comitetului pentru Siguranța Publică.

Maximilien Robespierre și-a început cariera politică în 1789, atunci când a fost ales să reprezinte comitatul Artois. În calitate de reprezentant, Robespierre a promovat interesele claselor de jos. Acesta împreună cu alți reprezentanți s-au unit pentru a forma Adunarea Națională, pentru o perioadă scurtă de timp, care a fost în cele din urmă înlocuită de Adunarea Legislativă și, mai apoi, de Convenția Națională. Robespierre a atins apogeul puterii sale în timpul Convenției Naționale.

Maximilien Robespierre a ajuns să domine Comitetul pentru Siguranța Publică în timpul perioadei de Teroare Iacobină. Această perioadă violentă a avut loc între 5 septembrie 1793 și 27 iulie 1794.

Inamicii lui Robespierre i-au atribuit putere dictatorială, dar acesta nu a avut-o

În acest timp, comitetul a exercitat un control dictatorial asupra guvernului francez, a vizat și a executat în mod sistematic presupușii dușmani ai Revoluției. În total, comitetul a vegheat asupra aproximativ 17.000 de execuții oficiale.

Sursa foto: Profimedia

În cele din urmă, Maximilien Robespierre și-a pierdut capul, la propriu. La 27 iulie 1794, Robespierre și un număr de adepți ai săi au fost arestați la Hôtel de Ville din Paris. A doua zi, Robespierre și 21 dintre adepții săi au fost duși la Place de la Concorde (Piața Concordiei), acolo unde au fost executați cu ghilotina în fața mulțimii adunate, scrie Britannica.

Inamicii lui Robespierre i-au atribuit putere dictatorială, atât în Clubul Iacobinilor cât și în Comitetul pentru Siguranța Publică, o putere pe care acesta nu a avut-o. Contrarevoluționarii și cei bogați i-au condamnat ideile egalitariste, în timp ce militanții populari l-au acuzat că îi lipsea curajul.

Robespierre, un om al vremurilor sale și al Iluminismului

După execuția sa, moștenirea sa a fost atacată în repetate rânduri și multe dintre scrierile sale au fost distruse. Istoria l-a înfățișat adesea fie ca o creatură însetată de sânge fie ca un burghez timid.

Însă, în urmă apariției mișcărilor claselor muncitoare din secolul XIX, atât în Franța cât și în alte țări, acest „patriot persecutat” a fost omagiat și cele mai faimoase discursuri ale sale au fost republicate. Idealul său social consta în reducerea inegalităților extreme, creșterea numărului de mici proprietari și asigurarea educației și a locurilor de muncă pentru toți. Robespierre a fost un om al vremurilor sale, un om al Iluminismului, un patriot, un bărbat cu un simț al datoriei și sacrificiului, iar influența sa rămâne considerabilă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Revoluția Franceză – câte evenimente de acest fel au fost, de fapt, în istoria țării?

Cinci moduri în care Franța a contribuit la Revoluția Americană

Jean-Jacques Rousseau, filosoful care credea că părinții nu ar trebui să-și certe copiii

Provența, sau Provence, o regiune care a înflorit de pe urma comerțului cu lavandă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase