Home » Istorie » Jean Calvin, al doilea dintre marii reformatori ai secolului al XVI-lea

Jean Calvin, al doilea dintre marii reformatori ai secolului al XVI-lea

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.12.2021

Pe vremea când Jean Calvin era doar un băiat în Franța, Martin Luther a inițiat Reforma Protestantă în Germania. Două decenii mai târziu, Calvin devenea al doilea dintre marii reformatori ai secolului al XVI-lea. Scrierile și învățăturile sale au avut un impact profund asupra dezvoltării creștinismului.

Jean Calvin s-a născut în Noyon, Franța la 10 iulie 1509. Tatăl său a fost paznic al episcopului din comuna Noyon. În tinerețe, Calvin a studiat la Paris pentru a deveni preot, însă mai târziu s-a îndreptat spre drept. Din 1528 și până în 1531, Calvin a studiat la facultățile de drept din Orléans și Bourges înainte să se întoarcă la Paris.

În această perioadă, Jean Calvin s-a implicat într-o mișcare radicală care a încercat să reformeze Biserica și societatea. Mai presus de toate, mișcarea punea accent pe salvarea prin grație divină spre deosebire de salvarea prin fapte bune și ceremonii.

Jean Calvin a transformat Geneva în unul dintre cele mai influente orașe ale Europei

Intoleranța guvernului pentru mișcarea de reformă l-a făcut pe Jean Calvin să părăsească Parisul în 1533. În cele din urmă, Calvin s-a stabilit în Basel, Elveția, acolo unde a studiat teologia. În 1536, Calvin a publicat prima ediție a lucrării sale „Învățătura religiei creștine”, care a arătat cât se poate de clar ruptura sa de romano-catolicism. Prin reviziile ulterioare, lucrarea a devenit cea mai importantă declarație a credinței protestante.

Ultimele zile ale lui Jean Calvin. Sursa foto: Profimedia

Pe măsură ce Jean Calvin a căpătat o reputație în rândul liderilor protestanți, acesta a plecat la Geneva pentru a ajuta la implementarea protestantismului în oraș. Stilul său fără compromisuri a dus la expulzarea sa din oraș în 1538, însă a fost invitat să se întoarcă în 1541, scrie Britannica.

Sub voința de fier a lui Calvin, protestantismul a devenit forța dominantă în Geneva. În viața socială a orașului, Calvin a impus idealuri de puritate, simplitate și devotament religios. Jean Calvin era consultat în toate privințele civice și religioase. Astfel, Calvin a transformat Geneva în unul dintre cele mai influente orașe ale Europei. Reformatorul a murit la Geneva la data de de 27 mai 1564.

Calvinismul a devenit baza bisericilor prezbiteriene și reformate

Teologia lui Jean Calvin a continuat să fie dezvoltată ulterior de adepții săi. Succesorul lui Calvin la Geneva, Theodorus Beza, a evidențiat doctrina dublei predestinări mai mult decât a făcut-o Calvin. Această doctrină susține că Dumnezeu a decis cu mult timp în urmă ca unii oameni să fie salvați iar alții damnați. Beza a mai susținut și adevărul literal al Bibliei.

Calvinismul a devenit baza bisericilor prezbiteriene și reformate și s-a răspândit în rândul hughenoților din Franța, protestanților din Țările de Jos și Scoția și puritanilor din Anglia. Calviniștii englezi, neputând să practice religia în propria țară, au ajuns în Lumea Nouă în secolul XVII și au pus bazele calvinismului în Statele Unite ale Americii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Giordano Bruno, filosoful care a sfidat teoriile tradiționale ale vremurilor sale

Jean-Jacques Rousseau, filosoful care credea că părinții nu ar trebui să-și certe copiii

Robespierre, un patriot cu simțul datoriei și al sacrificiului

Un manuscris de rugăciune, vechi de 500 de ani, oferă informații importante

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase