Home » Istorie » Oamenii de știință vor încerca să elucideze misterul copiilor mumificați din Catacombele Capucinilor

Oamenii de știință vor încerca să elucideze misterul copiilor mumificați din Catacombele Capucinilor

Publicat: 12.01.2022

Misterul copiilor mumificați, care datează de 200 de ani, din Catacombele Capucinilor din Palermo, nordul Siciliei, urmează să fie dezvăluit de o echipă de oameni de știință condusă de britanici prin intermediul tehnologiei cu raze X.

Dr. Kirsty Squires, de la Universitatea Staffordshire, va conduce o primă încercare de a spune poveștile unora dintre cei 163 de copii ale căror rămășițe se află pe coridoarele și criptele celebrului mormânt subteran, notează The Guardian.

Catacombele conțin 1.284 de corpuri mumificate și scheletizate, cea mai mare colecție de mumii din Europa. În timp ce mulți dintre copiii aflați acolo sunt acum doar schelete, alții au fost descriși ca părând doar adormiți.

Ancheta de doi ani se va concentra asupra copiilor care au murit între 1787 și 1880 și, inițial, pe 41 de cadavre care locuiau într-o „capelă pentru copii” făcută la comandă.

Cea mai mare colecție de mumii din Europa

Nu se cunoaște identitatea copiilor, cauza morții și istoricul medical, iar etichetele descriptive atașate acestora s-au erodat de mult.

Cercetătorii speră să dezvăluie o imagine mai clară despre viața și moartea copiilor prin încrucișarea descoperirilor anatomice cu înregistrările de arhivă, care includ două cărți ce conțin nume și anii deceselor.

„Vom începe munca de teren în ianuarie. Vom lua o unitate portabilă de raze X și vom captura sute de imagini ale copiilor, din diferite unghiuri”, a spus Squires.

„Sperăm să le înțelegem mai bine dezvoltarea, sănătatea și identitatea, comparând fondurile biologice cu lucruri mai culturale: felul în care indivizii au fost mumificați și hainele pe care aceștia le poartă”, a continuat cercetătorul.

Conservarea excelentă a decedaților a fost pusă în seama divinității

Catacombele, cândva doar pentru călugării decedați din ordinul capucinilor, au devenit o atracție turistică populară, deși macabră, datorită faptului că fiecare nișă și crăpătură conține corpuri aflate la vedere. Decedații ținuți aici erau adesea îmbrăcați în haine de gală și erau vizitați de rudele lor.

misterul copiilor mumificați
Foto: Profimedia

Călugării s-au stabilit pentru prima dată la biserica Santa Maria della Pace în 1534. Au creat un mormânt comun pentru morții lor, care se deschidea ca un rezervor sub un altar, dar, când acesta s-a umplut, defuncții erau ținuți într-un cavou sau o casă de oase, în timp ce o nouă criptă era săpată.

La mutarea cadavrelor din cavoul plin, s-a constatat că 45 dintre călugării decedați exhumați au fost mumificați în mod natural, cu fețele recognoscibile, o întâmplare care a fost considerată a fi un act al lui Dumnezeu.

În loc să îngroape rămășițele, trupurile au fost expuse ca relicve, sprijinite în nișe de-a lungul pereților primului coridor al noului cimitir. În 1787 a fost publicată o scrisoare în care se spunea că toată lumea (inclusiv copiii) din regiune avea dreptul de a fi cazată în catacombe după moarte.

„Este foarte supărător atunci când ai de-a face cu copii în antropologie”

Aproape toate cercetările de până astăzi s-au referit la mumiile adulte, cu excepția unei examinări a Rosaliei Lombardo, care a murit de pneumonie la o săptămână înainte de a împlini 2 ani, pe 6 decembrie 1920.

Conservarea ei uimitor de completă a fost investigată în urmă cu un deceniu de către dr. Dario Piombino-Mascali, care lucrează cu Squires la cel mai recent proiect legat de catacombe.

Multe dintre mumii sunt rezultatul deshidratării naturale. Alte mumii au fost tratate chimic. Cele tratate chimic sunt în mod normal mai bine conservate”, a declarat Piombino-Mascali.

„Unele dintre ele sunt superb conservate, arată chiar ca niște copii adormiți. Sunt înnegrite de timp, dar unele dintre mumii au chiar și ochi falși, așa că par să se uite la tine. Arată ca niște mici păpuși”, a continuat cercetătorul.

„Bineînțeles că vrei să faci ceva pentru a-i păstra și pentru a te asigura că poveștile lor sunt spuse, mai ales având în vedere că sunt copii. Este foarte supărător atunci când ai de-a face cu copii în antropologie”, a încheiat acesta.

Misterul copiilor mumificați va fi dezvăluit folosind tehnologie neinvazivă

Imaginile radiografice, câte 14 pentru fiecare mumie, din cap până în picioare, vor fi capturate și examinate de doctorul Robert Loynes, un chirurg ortoped care a investigat anterior mumiile egiptene antice. Piombino-Mascali a spus că este vital ca studiul cadavrelor fragile să fie „neinvaziv”.

Schițele vor fi create de un artist din Los Angeles, Eduardo Hernandez, care va produce ilustrații pentru a fi utilizate în pliante educaționale care să fie distribuite în catacombe și în alte locuri.

Proiectul prin care va fi rezolvat misterul copiilor mumificați a primit o finanțare de peste 70.000 de lire sterline de la Consiliul de Cercetare pentru Arte și Științe Umaniste din Marea Britanie. Ultimele cadavre plasate în catacombe datează de la începutul secolului al XX-lea.

Vă recomandăm să citiți și:

Un ritual viking brutal, cunoscut drept „vulturul însângerat”, era posibil din punct de vedere anatomic

Descoperire importantă în Peștera Romanelli, din Italia

Identitatea unui soldat român ucis în Al Doilea Război Mondial, stabilită după zeci de ani

17 schelete romane antice, decapitate, îi contrariază pe arheologi

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase