Home » Istorie » Arheologii din Arabia Saudită au excavat regate uitate

Arheologii din Arabia Saudită au excavat regate uitate

Publicat: 10.11.2021
Urme ale regatului Dadan din Al Ula, în nord-vestul Arabiei Saudite / Credit foto: Shutterstock

Arheologii lucrează pentru a excava vestigiile regatelor demult uitate Dadan și Lihyan, aflate în mijlocul deșertului arid și al munților Al Ula din nord-vestul Arabiei Saudite.

Al Ula, o populară destinație turistică de la deschiderea sa în 2019, este cunoscută în principal pentru mormintele maiestuoase din Madain Saleh, un oraș vechi de 2.000 de ani, săpat în stâncă de nabateeni, o populație arabă preislamică care a construit și Petra, din Iordania, țara vecină.

O echipă mixtă de arheologi francezi și saudiți exacvează în prezent cinci situri din apropiere, căutând urme ale civilizațiilor dadanită și lihyanită, puteri regionale importante care au înflorit acum mai bine de 2.000 de ani.

„Este un proiect care încearcă cu adevărat să dezvăluie misterele (acestor) civilizații”, a afirmat Abdulrahman Al-Sohaibani, unul dintre coordonatorii șantierului arheologic Dadan, potrivit The Jerusalem Post.

Dadan este menționat în Vechiul Testament, iar regatul Lihyan a fost unul dintre cele mai mari la acea vreme, întinzându-se de la Medina, în sud, până la Aqaba în nord, în Iordania de azi.

Regatele uitate Dadan și Lihyan din Arabia Saudită au existat timp de 900 de ani

Având o istorie de aproximativ 900 de ani, până în 100 e.n., cele două regate uitate din Arabia Saudită au controlat rute comerciale vitale, dar se cunoaște foarte puțin despre ele. Cercetătorii speră să afle mai multe despre ritualurile religioase, viața socială și economie.

vestigii regatul dadan Al-Ula arabia saudita
Urme ale regatului Dadan din Al Ula, în nord-vestul Arabiei Saudite / Credit foto: Shutterstock

Săpăturile anterioare au fost limitate la zona sanctuarului principal, a declarat Jerome Rohmer, de la Centrul Național Francez de Cercetare Științifică.

Ne-am dori să avem o imagine de ansamblu în ceea ce privește cronologia sitului, aspectul, cultura materială și economia sa”, a precizat Rohmer, adăugând că este un proiect cuprinzător în care se încearcă să se răspundă la toate aceste întrebări.

Al Ula a devenit un proiect important, fiind parte din eforturile prințului moștenitor Mohammed bin Salman de a transforma economia și societatea Arabiei Saudite. Regatul se concentrează pe impulsionarea turismului, încercând să-și deschidă granițele mai mult și să-și diversifice economia, axată în prezent pe petrol.

Dezvoltarea Al-Ula face parte dintr-o strategie de conservare a siturilor preislamice, de patrimoniu, pentru a atrage și turiști care nu sunt musulmani și pentru a întări identitatea națională.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă descoperire arheologică din Arabia Saudită contestă teoriile tradiţionale despre migraţionism

Un nou mega-oraş în Orient?! Planul pus la cale de arabi poate duce la construirea unei metropole de dimensiunile şi popularitatea Dubaiului

Kaaba sau piatra sfântă venită din spaţiul cosmic

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult