Home » Istorie » Rocile Dovbush, structurile misterioase ascunse adânc în pădurile Ucrainei

Rocile Dovbush, structurile misterioase ascunse adânc în pădurile Ucrainei

Rocile Dovbush, structurile misterioase ascunse adânc în pădurile Ucrainei
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.02.2022

Rocile Dovbush sunt un grup de structuri naturale și antropice, sculptate în stânca din Parcul Național Skolivski Beskydy din raionul Skole, Ucraina.

Geologia formațiunilor este alcătuită din gresie masivă care corespunde seriei Yamna din Paleocenul superior, o epocă geologică ce a durat în urmă cu 66 – 56 de milioane de ani.

Rocile au fost numite după Oleksa Dovbush, un rebel și erou legendar din secolul al XVIII-lea care fura de la bogați pentru a ajuta iobagii și țărănimea mai săracă.

Rocile Dovbush par să formeze „turnuri medievale”

Se spune că mișcarea insurgentă Opryshky ar fi folosit rocile drept adăpost pentru a pregăti atacuri asupra moșierilor și negustorilor din Munții Carpați, deși orice asociere cu Oleksa Dovbush este cel mai probabil o invenție modernă, scrie Heritage Daily.

Sursa foto: Shutterstock

Rocile Dovbush ating până la un kilometru în lungime, fiind alcătuite din formațiuni naturale care par să formeze „turnuri medievale”, multe dintre acestea având denumiri individuale.

O formațiune de roci este cunoscută drept „castelul” și conține numeroase peșteri și nișe sculptate în rocă despre care se crede că ar fi rămășițele unui schit care găzduia membrii unei comunități monastice din creștinătatea estică.

Din ce perioadă datează fortificațiile de la rocile Dovbush?

Astfel, peșterile ar fi putut să fie locuite, fiind protejate de elementele naturii și ascunse adânc în pădurile de pe versantul sudic al Muntelui Sokolov.

Dovezi ale fortificațiilor făcute de om, cum ar fi un sistem de depozitare a apei, sugerează că structura denumită „castelul” a fost  folosită la un moment dat drept fortăreață. Totuși, având în vedere lipsa cercetărilor arheologice, unii au speculat că fortificațiile datează fie din timpul invaziei mongole-tătare din secolul al XIII-lea ori din perioada Opryshky, între secolele XVII și XVIII.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fețe umane și stâlpi cu forme falice, descoperite la un sit arheologic vechi de 11.000 de ani din Turcia

Cinci situri arheologice mai puțin cunoscute din regiunea Attica, din Grecia

Descoperire arheologică importantă în Ungaria, într-un cimitir din epoca bronzului

Mască din foiță de aur, printre cele peste 500 de artefacte descoperite la un sit arheologic din China

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase