Home » Istorie » Cahokia, orașul abandonat în mod misterios în secolul XIV. Cercetătorii încă nu știu ce s-a întâmplat cu oamenii de aici

Cahokia, orașul abandonat în mod misterios în secolul XIV. Cercetătorii încă nu știu ce s-a întâmplat cu oamenii de aici

Publicat: 31.01.2022
Cahokia, orașul abandonat în mod misterios în secolul XIV. Cercetătorii încă nu știu ce s-a întâmplat cu oamenii de aici
„Movila Călugărilor”, cea mai mare movilă cunoscută de la Cahokia. Sursa foto: Shutterstock

Timp de câteva sute de ani, Cahokia (acum în statul american Illinois) a fost un oraș înfloritor și plin de viață care găzduia în jur de 15.000 de locuitori. Însă, până la sfârșitul secolului al XIV-lea, orașul a fost părăsit, iar oamenii de știință tot nu știu de ce.

Un studiu publicat în 2021 a putut exclude cel puțin o idee, faptul că defrișarea și utilizarea excesivă a teritoriului din jurul Cahokia a cauzat eroziune și inundații în zonă, astfel că regiunea a devenit de nelocuit pentru americanii nativi.

În urma analizării sedimentelor de la sit, cercetătorii au stabilit că solul a rămas stabili încă de la vremurile de glorie ale orașului și până la mijlocul anilor 1800 și dezvoltării industriale. Cu alte cuvinte, nu a avut loc niciun dezastru ecologic.

Defrișarea din Cahokia nu a dus la eroziune și inundații

„Există o teorie comună în privința practicilor de utilizare a solului care duc la eroziune și sedimentare și care contribuie la toate aceste consecințe ecologice. Însă, atunci când ne uităm mai îndeaproape, putem vedeam că nu există dovezi ale inundațiilor”, a explicat arheologul Caitlin Rankin de la Universitatea din Illinois și Urbana-Champaign.

Sursa foto: Shutterstock

Movilele de la situl arheologic sunt situate în zone joase, în vecinătatea unui pârâu, o poziție de altfel ideală pentru inundații locale. Chiar și așa, nu există indicii sedimentare ale inundațiilor în straturile solului.

Este clar faptul că oamenii care au trăit în Cahokia au tăiat mulți copaci, cel mai probabil pentru a-și construi fortificații în scop defensiv. Cu toate acestea, cercetările, publicate în jurnalul Geoarchaeology, au arătat că asta nu a dus la eroziunea și inundațiile care ar fi determinat oamenii să-și abandoneze locuințele.

Este posibil ca metropola Cahokia să nu fi rămas părăsită prea mult timp

„În cazul de față, nu există dovezi cu privire la folosirea lemnoasă excesivă. Totuși, asta nu ia în considerare faptul că oamenii pot refolosi materiale, la fel cum noi astăzi reciclăm. Nu ar trebui să presupunem automat că defrișarea a avut loc, sau că defrișarea a cauzat acest eveniment”, a precizat Rankin.

Cahokia rămâne un subiect fascinant pentru experți, iar un studiu publicat în 2020 care a analizat excremente umane antice sugerează că oamenii au început să se întoarcă în oraș cu mult înainte ca europenii să ajungă în secolul al XVI-lea. Este posibil ca metropola să nu fi rămas părăsită prea mult timp, potrivit Science Alert.

Tot dezastrul pe care noi îl creăm momentan pe planetă face ca ecocidul să fie mai ușor de imaginat ca fiind responsabil pentru misterele neexplicate ale trecutului, a explicat echipa de cercetători. Însă, trebuie să continuăm să căutăm dovezi solide pentru a elucida toate aceste necunoscute.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Capitala Braziliei, un oraș complet nou în care ar fi putut evolua o societate ideală

Arheologii au excavat o statuie din epoca romană în centrul orașului antic Veria

Contactul cu natura în orașe reduce în mod semnificativ singurătatea

Adrianopol, cunoscut azi drept Edirne, un oraș capturat, prădat și asediat în repetate rânduri

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase