Arheologii au descoperit un obiect din lemn inscripționat cu rune rare. Ce simbolizează?

18 02. 2022, 15:00

This browser does not support the video element.

Obiectul cu rune a fost descoperit în timpul săpăturilor efectuate de Institutul norvegian de cercetare a patrimoniului cultural (NIKU) în timpul lucrărilor pregătitoare pentru parcul medieval din orașul vechi din Oslo.

Echipa a găsit anterior o figurină de șoim în aceeași zonă, în timp ce săpa un strat de deșeuri, ambele descoperiri datând din jurul secolului al XIII-lea.

Cea mai recentă descoperire este un obiect din lemn, destul de gros, având o lungime de 11,4 centimetri. Acesta este sculptat cu opt rune, care au fost descifrate de Kristel Zilmer, profesor de runologie la Universitatea din Oslo.

Runele marchează proprietatea

Profesorul Zilmer crede că este vorba despre o inscripție a proprietarului, numele este ortografiat ca fiind „asbin” și reprezintă probabil „Ásbjǫrn”, un nume masculin comun în zonă care poate fi găsit în scrierile medievale, adesea scris cu litere latine, notează Heritage Daily.

Foto: Jorid Martinsen, NIKU

Restul textului norvegian este „á mik”, ceea ce înseamnă „îmi aparține”. În acest mod, proprietarul obiectului întărea ideea că acesta îi aparține, în cazul în care obiectul era pierdut sau ajungea în mâinile altor persoane.

Forma obiectului descoperit sugerează că acesta a fost folosit drept etichetă sau indicator, eventual atașat la ceva pentru a indica faptul că „Asbjørn îmi aparține” pentru a marca proprietatea sa, cum ar fi bunuri sau obiecte personale.

Marcajul indică numele unei persoane care a trăit în secolul XIII

Deși nu știm ce a deținut Asbjørn, marcajul ne oferă numele unei persoane reale care a trăit în Oslo în secolul al XIII-lea, oferind o perspectivă asupra activității comerciale a orașului în secolul al XIII-lea.

Probabil că era un comerciant care își desfășura activitatea în zona Klemetsallmenningen din Olso, în jurul portului, unde meșteșugarii își aveau tarabele de-a lungul străzilor și vindeau produse precum pantofi și cizme, piepteni, unelte din fier, arme, produse de forjare fină, vase strunjite și confecționate, precum și alimente precum pâine, carne și produse din pește.

Vă recomandăm să citiți și:

Un os uman, vechi de 5.000 de ani, găsit în Tamisa. Femurul este mai „bătrân” decât Stonehenge

Un băț cu rune latine și nordice, găsit la Oslo. Rugăciunea descifrată de cercetători

Comori medievale descoperite în Țara Galilor. Inscripția macabră găsită pe un inel de aur

Ruine creștine antice, cu inscripții biblice, descoperite în Egipt