Poveștile incredibile ale femeilor-spion din Războiul Civil American

25 02. 2022, 15:00

În timpul Războiului Civil, majoritatea bărbaților americani au fost implicați în luptă într-un fel sau altul. Însă au existat și femeile-spion, care au fost foarte importante pentru ambele părți.

Urmărind opoziția, femeile-spion au dezvăluit în avans planurile de luptă și formațiunile de trupe.

Mai jos sunt enumare cinci exemple de femei-spion care au lucrat pentru armatele Confederate și ale Uniunii.

Femeile-spion din Războiul Civil American – Rose O’Neal Greenhow

Greenhow este unul dintre cei mai bine amintiți spioni ai Războiului Civil din două motive. În primul rând, pentru că a avut un mare succes în misiuni, scrie War History Online.

În al doilea rând, a murit într-un mod ridicol. Născută într-o familie ce deținea sclavi, din Maryland, Rose O’Neal a rămas fără tată atunci când acesta a fost ucis de valetul său pe când ea avea vârsta de patru ani. Ea s-a căsătorit mai târziu și a devenit spion pentru Confederație. A fost prinsă și trimisă la închisoarea Uniunii.

După ce a fost eliberată, Greenhow a călătorit în Europa, unde a fost tratată ca o celebritate. Și-a scris și memoriile, pentru care a fost plătită bine.

Spionul a încercat să se întoarcă în state la bordul unei ambarcațiuni britanice de blocaj. Nava, însă, a fost izbită de o canonieră a Uniunii. Greenhow a încercat să scape cu o barcă cu vâsle care s-a răsturnat. Îngreunată de cei 2.000 de dolari în aur cusuți în rochia ei, femeia s-a înecat. Banii erau plata pentru memoriile ei.

Femeile-spion din Războiul Civil American – Elizabeth Van Lew

Elizabeth Van Lew s-a născut în Richmond, Virginia, dintr-un tată de succes, proprietar de sclavi. Asta nu înseamnă că toți membrii familiei ei au susținut practica sclaviei.

Bunicul ei matern a fost Hilary Baker, un aboliționist care a fost primar al Philadelphiei între 1796 și 1798. Când tatăl ei a murit în 1843, Van Lew și mama ei i-au eliberat pe toți sclavii familiei. Ea a folosit, de asemenea, întreaga moștenire, 10.000 de dolari, pentru a cumpăra și a elibera și alte rude ale oamenilor pe care i-a eliberat anterior.

În momentul începerii Războiului Civil, a existat o închisoare confederată în Richmond, unde erau ținuți prizonierii capturați ai Uniunii. Van Lew i-a convins pe confederați să îi permită să le aducă soldaților închiși mâncare, haine și materiale de scris.

La scurt timp, ea a început să transmită note către și de la prizonieri. Rețeaua ei de spionaj a crescut și l-a întâlnit pe generalul Ulysses S. Grant de mai multe ori. După ce a devenit președinte, Grant a numit-o pe Van Lew director general al poștei din Richmond.

Emeline Piggott

Piggott a crescut în orașul Carb Point, Carolina de Nord. La scurt timp după începerea Războiului Civil, ea a observat o tabără a Armatei Confederate chiar peste un pârâu aflat aproape de ferma familiei ei. Ea le-a oferit hrană și provizii soldaților și i-a îngrijit pe cei răniți.

În plus, Piggott transporta mâncare, apă și mesaje din tabără, ascunzându-le în pădure pentru ca alți confederați să le găsească. După ce s-a îndrăgostit de un soldat pe nume Stokes McRae, Piggott s-a alăturat trupele. McRae a fost ucisă în luptă în 1863.

Femeile-spion din Războiul Civil American – Belle Boyd

Belle Boyd este de departe cea mai tânără femeie-spion de pe această listă. Atunci când a izbucnit războiul civil, ea avea doar 17 ani.

În 1861, adolescenta din Virginia a împușcat și a ucis un soldat al Uniunii care i-a insultat mama și a încercat să percheziționeze casa. Ea a fost achitată de acuzația de crimă și s-a alăturat curând Confederației.

Boyd era atrăgătoare și fermecătoare și a folosit aceste trăsături în timp ce își îndeplinea îndatoririle. Femeia-spion a devenit esențială pentru cauza Confederației și a lucrat pe post de curier pentru Stonewall Jackson și P.G.T. Beauregard. Jackson chiar a creditat-o pe Boyd pentru ajutorul acordat în cadrul campaniei Shenendoah din 1862, pe care a câștigat-o.

Boyd a fost arestată de armata Uniunii de 6 ori și apoi a fugit din țară. S-a căsătorit mai târziu cu un fost soldat al Uniunii care o reținuse la un moment dat. Boyd și-a scris memoriile în 1865 și ulterior a devenit faimoasă ca actriță.

Fostul spion a murit în 1900, la vârsta de 56 de ani.

Harriet Tubman

Harriet Tubman este cel mai bine cunoscută pentru crearea unei căi ferate subterane care a ajutat la eliberarea a 300 de sclavi. Dar ceea ce mulți nu știu este că a fost și un spion incredibil de valoros pentru Armata Uniunii.

Cea mai semnificativă contribuție a lui Tubman la efortul de război al Uniunii a venit în Carolina de Sud în 1863. Furișându-se în spatele liniilor confederate, Tubman a căutat informații de la sclavii de culoare, în special despre locația torpilelor sudice.

Femeia-Spion a condus apoi armata Uniunii într-un raid peste râul Combahee. Soldații Uniunii au atacat arzând poduri, rupând șinele de cale ferată și distrugând conace ale Confederației.

Harriet Tubman a fost recent inclusă pe Lista de Onoare a Corpului de Informații Militare.

Vă recomandăm să citiți și:

Liderii unei comunități antice foloseau halucinogene pentru a-și controla poporul

Originea mitului asasinării președintelui John F. Kennedy este mai complicată decât am crede

Abdicarea lui Carol al II-lea. Protejat de Mareşalul Antonescu, fostul rege a plecat din ţară cu 12 vagoane pline cu bogăţii şi cu Elena Lupescu

Junimea, societatea care a descoperit cei mai importanți scriitori români ai secolului XIX