Mozaicuri spectaculoase, cu flori și păsări, descoperite la o vilă romană din apropiere de Verona

16 03. 2022, 19:00

Excavările de la o vilă romană din secolele III – IV din orașul Negrar di Valpolicella, din apropiere de Verona, Italia, au dezvăluit noi mozaicuri.

Întinderi vaste de flori și detalii geometrice au fost descoperite sub o vie în 2020, iar descoperirea a atras atenția multor publicații de presă, fapt pentru care arheologii au reușit să obțină finanțarea și sprijinul necesar pentru continuarea săpăturilor la proprietățile din vecinătate.

Mozaicurile descoperite recent au fost găsite în partea de vest a grădinii vilei. Grădina era uriașă, acoperind o suprafață de peste 370 m2, astfel că a existat suficient spațiu pentru a-l acoperi cu mozaicuri cu animale, fructe, flori și elemente geometrice.

Proprietatea a ajuns să fie cunoscută drept „vila cu mozaicuri”

La fel ca toate proprietățile rustice romane, vila avea o secțiune rezidențială și una dedicată activităților agricole, însă până acum doar zonele rezidențiale au fost explorate. Primele mozaicuri au fost descoperite la o vilă impresionantă din Negrar în 1887, potrivit History Blog.

Săpăturile au scos la iveală alte trei mozaicuri care au fost achiziționate de autoritățile din Verona. Descoperirea accidentală a unui fragment de mozaic în timpul activităților agricole în 1922 a declanșat săpături arheologice ulterioare care au dezvăluit mai multe mozaicuri, inclusiv o încăpere cu mozaicuri incluse în podea în 1975. Așadar, atât de multe mozaicuri au fost descoperite aici încât proprietatea a ajuns să fie cunoscută drept „vila cu mozaicuri”.

Excavările continuă, atât timp cât permit și fondurile

În 2019, excavările au fost reluate la via Benedetti pentru prima oară în ultimele decenii. Mozaicurile descoperite în 2020 au făcut parte din acest proiect. Pandemia de coronavirus a îngreunat eforturile pentru o perioadă, însă arheologii s-au întors la sit în luna ianuarie 2022 pentru a excava proprietatea Societății Agricole Franchini, adiacentă fermei Benedetti.

Excavările continuă, atât timp cât permit și fondurile. Obiectivul este acela de a acoperi mozaicurile cu Plexiglas și transformarea sitului într-un parc arheologic în aer liber.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un mozaic roman excepțional, cu scene din Iliada, descoperit într-un câmp din Marea Britanie

Un mozaic galo-roman, de excepție, a fost găsit sub grajdul unui castel

Un mozaic din piatră, vechi de 3.500 de ani, descoperit în Turcia

O vilă romană cu un mozaic impresionant, descoperită în Spania