Home » Istorie » Test de cultură generală. Cine a inventat televiziunea?

Test de cultură generală. Cine a inventat televiziunea?

Publicat: 22.03.2022

Televiziunea, care își are originile în secolul al XIX-lea, este asociată cu mai mulți inventatori, nu doar unul singur.

Modul în care oamenii se uită la TV s-a schimbat dramatic din anii 1940. Câteva decenii mai târziu, tehnologia televiziunii s-a schimbat încet, dar constant: televiziunea color a apărut în anii 1960, pentru ca să fie urmată de televiziunea prin cablu în anii 1970, casetele video în anii 1980 și formatul HD în anii 1990.

În secolul XXI, telespectatorii pot privi serialele preferate de pe telefoanele inteligente, laptopuri și tablete, la fel de bine cum o pot face și pe televizor. Cu toate acestea, toate aceste inovații tehnologice au fost doar îmbunătățiri ale sistemului de bază care era în funcțiune încă de la finalul anilor 1930, precizează History.

Așadar, cine a inventat televiziunea?

Nu există un singur inventator despre care se poate spune că a inventat televiziunea Ideea exista încă dinainte de a exista tehnologia necesară pentru a o pune în practică, mulți cercetători și ingineri contribuind la ceea ce în cele din urmă va da naștere la ceea ce cunoaștem ca televizor și televiziune în ziua de astăzi.

Originile televiziunii pot să fie urmărite până în anii 1830-1840, când Samuel Morse a dezvoltat telegraful, un sistem de trimitere a mesajelor pe cablu. Un pas important a fost făcut în 1876 sub forma telefonului inventat de Alexander Graham Bell, care a permis vocii umane să călătorească pe fir pe distanțe mari.

Ambii au speculat posibilitatea unui dispozitiv similar cu telefonul care să poată transmite imaginile, precum și sunetele. Dar cercetătorul german Paul Nipkow, în 1884 a pus la punct un sistem de transmitere a imaginilor prin fire via discuri rotative. A numit această invenție telescop electric, dar a fost una dintre primele forme ale televiziunii mecanice.

Televiziunea electronică prin tubul catodic

La începutul anilor 1900, atât fizicianul rus Boris Rosing, cât și inginerul scoțian Alan Archibald Campbell-Swinton, independent unul de altul au lucrat la îmbunătățirea sistemului lui Nipkow prin înlocuirea discurilor rotative cu tuburi catodice, tehnologie inventată de germanul Karl Braun.

Vladimir Zworykin, asistent al lui Rosing este cunoscut pentru acreditarea primului patent în televiziune pentru „Ionoscop”, dispozitiv care se folosea de tuburile catodice pentru a transmite imagini.

În același timp, alt inginer scoțian pe numele lui John Baird a oferit lumii prima demonstrație televizată în fața a 5o de oameni de știință, în Londra anului 1927. Baird mai este de asemenea recunoscut și pentru televizorul stereoscopic și color.

Inventatorul din Utah care se luptă cu corporațiile mamut

David Sarnoff, oficial de rang înalt al Radio Corporation America – RCA a fost printre primii care a înțeles potențialul televiziunii. Numit președinte RCA în 1930, el l-a angajat pe Zworykin pentru dezvoltarea tehnologică a companiei.

Între timp, un inventator american pe numele său Philo Farnsworth lucra la propriul să sistem de televiziune. Potrivit Britannica, el este cunoscut pentru dezvoltarea primului sistem de televiziune complet electronic.

Cititor avid al tuturor revistelor de știință ale vremii, el a înțeles că situația nu va putea ține pasul cu evoluția tehnologică, așa că a început să lucreze la ideea sa. A terminat primul prototip funcțional în 1927, la vârsta de 21 de ani. La scurtă vreme însă a intrat într-o competiție acerbă cu gigantul RCA, însă Biroul pentru Patente a decis în favoarea lui Farnsworth.

Ascensiunea unui nou mediu

Până în 1940, existau numai câteva sute de televiziuni în uz doar în Statele Unite. Chiar dacă radioul încă era predominant, televiziunea a început să prindă tot mai mult avânt în deceniile care au urmat.

Până în 1950, televiziunea ajunsese deja să ocupe un loc central în mediu, cu mai bine de jumătate dintre locuitorii Statelor Unite aflându-se în posesia unui televizor. Pe măsură ce numărul de consumatori a crescut și tehnologiile de televiziune s-au îmbunătățit, televiziunea ajungând să înlăture în cea mai mare parte radioul.

În timpul alegerilor prezidențiale din 1960, chipeșul John F. Kennedy avea un avantaj clar în fața contracandidatului său Richard M. Nixon, care nu dădea atât de bine pe sticlă în dezbaterile televizate. Victoria primului a marcat o schimbare radicală a mediului.

Vă mai recomandăm și:

Risc mai mare de autism pentru bebeluși dacă se uită la televizor cel puțin 2 ore pe zi

Taste the TV, televizorul care imită aromele alimentelor și poate fi lins

Televizorul poate provoca un declin cognitiv. Sfatul specialiștilor

Ce este un televizor QLED?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase