Home » Istorie » Test de cultură generală. Care este cel mai vechi oraș din lume?

Test de cultură generală. Care este cel mai vechi oraș din lume?

Test de cultură generală. Care este cel mai vechi oraș din lume?
Alep, Siria. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.04.2022

Mark Twain a declarat că orașul indian Varanasi este „mai vechi decât istoria, mai vechi decât tradiția, mai vechi chiar decât legenda”. El s-a înșelat, bineînțeles. Așadar, care este cel mai vechi oraș locuit din lume?

A fost odată un oraș numit Crocodilopolis, unde se adora zeul crocodililor Sobek. Locuitorii din Crocodilopolis plăteau devotament unui reprezentant pământesc al lui Sobek, un crocodil viu pe care îl numeau Petsuchos și care era acoperit cu aur și pietre prețioase și păstrat într-un templu, deși nu este clar cum făceau acest lucru fără a-și pierde viața sau membrele. Când un Petsuchos murea, pur și simplu îl înlocuiau cu un altul.

Crocodilopolis a fost înființat pe Nil, la sud-vest de Memphis, în jurul anului 4.000 î.Hr. Egiptenii îl numeau Shedet și a fost, probabil, cel mai vechi oraș din Egiptul antic. Acum face parte din orașul modern Faiyum – ceea ce face ca Faiyum să fie probabil cel mai vechi oraș locuit continuu din lume.

Totuși, identificarea celui mai vechi oraș locuit în permanență este dificilă, căci există numeroase mituri și legende, săpături arhitecturale și dovezi contestate.

Un oraș „mai vechi decât istoria, mai vechi chiar și decât legenda”

Unul dintre motivele pentru care acest subiect este greu de stabilit vizează întreaga problemă referitoare la momentul în care o așezare devine un oraș. Unii susțin că atunci când abandonează simpla autosuficiență și stabilește comerțul, alții când dezvoltă instalații sanitare. Există, de asemenea, o dispută de lungă durată în cercurile academice cu privire la posibilitatea ca orașele să fie anterioare agriculturii.

Dar chiar și în rândul locurilor care sunt incontestabil orașe, posibilitățile se întind de la Varanasi, India, până la Plovdiv, Bulgaria. Despre Varanasi (cunoscut cândva sub numele de Benares) a scris chiar și  Mark Twain.

„Benares este mai vechi decât istoria, mai vechi decât tradiția, mai vechi chiar și decât legenda și pare de două ori mai vechi decât toate la un loc”, spunea Twain – dar afirmația sa pare să se bazeze pe legenda conform căreia a fost înființat de Lordul Shiva în anul 3.000 î.Hr. în timp ce toate dovezile reale sugerează că a fost fondat pe Gange, 2.000 de ani mai târziu. Plovdiv, pe de altă parte, prezintă dovezi ale unei așezări continue care datează din anul 6.000 î.Hr.

Ce oraș este „mai vechi decât toate la un loc”?

Dar Orientul Mijlociu se numără printre cele mai fertile zone pentru urbanitatea antică. Irakul, de exemplu, are Kirkuk, cândva vechea capitală asiriană Arrapha, fondată în jurul anului 2.200 î.Hr. și cu ruinele unui castel vechi de 5.000 de ani. Apoi, în apropiere se află Erbil, capitala regiunii Kurdistan din Irak, care revendică așezări care datează din anul 6.000 î.Hr.

Între timp, Iranul are Susa, acum denumită Shush, centrul administrativ al Țării Shush, care are o acropolă – un semn sigur al statutului de oraș antic – datată cu carbon din jurul anului 4.200 î.Hr. și dovezi ale unei gospodării permanente care datează de 800 de ani. Totuși, pretențiile Susa sunt oarecum diminuate de faptul că a fost considerată o „așezare mică” între secolele al XV-lea și al XX-lea, potrivit The Guardian.

Atât Ierusalimul, cât și Beirut pot revendica o urbanizare care datează de cel puțin 3.000 î.Hr., la fel ca și Ierihon, în Cisiordania.

Orientul Mijlociu, printre cele mai fertile zone pentru urbanitatea antică

Într-adevăr, arheologii au găsit dovezi ale 20 de așezări succesive în Ierihon, care datează încă din anul 9.000 î.Hr. Iar aceștia construiau deja ziduri în jurul orașului lor: ziduri înalte de 12 metri și late de 6 metri, o realizare remarcabilă și fără precedent a arhitecturii defensive.

Orașul a devenit mai târziu o proprietate privată a lui Alexandru cel Mare, iar Irod l-a închiriat de la Cleopatra, care îl primise în dar de la Marc Antoniu.

Din nou, însă, Ierihon nu ar fi fost locuit în permanență, fiind în mare parte abandonat timp de secole întregi. Byblos, o stațiune mediteraneană din Liban, este probabil primul oraș fenician, fondat în anul 7000 î.Hr. – nu la fel de vechi ca Ierihon, poate, dar cel puțin a fost locuit continuu începând cu 5.000 î.Hr.

Damascul a fost și el un candidat pentru cel mai vechi oraș. A fost menționat în Geneza și există dovezi ale unei așezări care datează din anul 9.000 î.Hr. Din nefericire, nu există nicio dovadă clară a unei activități semnificative în ceea ce este acum Damascul propriu-zis până în mileniul al II-lea î.Hr.

Alep, un rival puternic al orașului Cairo și Constantinopolului

În mod ironic, nu Damascul, ci Alep, cel mai mare oraș al Siriei și care a fost cândva un rival puternic al Cairo și Constantinopolului, este cel care are un argument mult mai puternic pentru a fi cel mai vechi oraș din lume. Dovezile de locuire datează din anul 6.000 î.Hr., dar săpăturile efectuate la nord de oraș sugerează că nomazii rătăcitori și-au făcut taberele aici cu 5.000 de ani înainte.

Documentele scrise arată că Alep a fost un oraș important cu mult înainte de Damasc. De fapt, doar de la deschiderea Canalului Suez, Alep a scăzut ca oraș comercial important. Până la recentul război civil, au existat eforturi serioase pentru a conserva cetatea, care datează din secolul I î.Hr., precum și moscheile din Alep.

Poate că este imposibil să spunem cu certitudine care este cel mai vechi oraș din lume, căci există noi descoperiri tot timpul. Pentru moment pare corect să acordăm acest titlu orașului Alep, greu încercat în ultimii ani.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Experții avertizează că mai multe obiective istorice din orașul Kiev sunt în pericol

Cercetătorii au reconstruit o casă din orașul antic Pompeii în realitatea virtuală

Machu Picchu sau Huayna Picchu? Un studiu pune la îndoială numele legendarului oraș incaș

Cum se explică popularitatea orașului antic Monte Alban, care a rezistat pentru mai bine de un mileniu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase