Home » Istorie » Craniul unei balene, vechi de 36 de milioane de ani, descoperit în deșertul Ocucaje din Peru

Craniul unei balene, vechi de 36 de milioane de ani, descoperit în deșertul Ocucaje din Peru

Publicat: 21.03.2022
Craniul unei balene, vechi de 36 de milioane de ani, descoperit în deșertul Ocucaje din Peru
Credit foto: Paola Marzano/Universidad Nacional Mayor de San Marcos (UNMSM)

Paleontologii au dezvăluit rămășițele fosilizate ale unei balene antice care cutreiera mările în urmă cu 36 de milioane de ani. Fosilele au fost descoperite în 2021 în deșertul peruvian.

„Am prezentat noul basilosaurus peruvian. Acesta este craniul complet al balenei arhaice care a trăit în urmă cu 36 de milioane de ani”, a declarat paleontologul Mario Urbina, coordonator al echipei care a descoperit scheletul.

Urbina a precizat că specimenul de basilosaurus a fost găsit la sfârșitul anului 2021 în deșertul Ocucaje din departamentul Ica, la aproximativ 350 kilometri sud de Lima. Peisajul dezolant a fost cândva o mare, în urmă cu milioane de ani, iar dunele sale au dezvăluit numeroase rămășițe remarcabile de mamifere marine primitive.

„Nu au mai fost găsite specimene similare în lume”

„Prădătorul Ocucaje”, așa cum l-au numit cercetătorii, avea în jur de 17 metri lungime și își folosea dinții masivi și puternici pentru a se hrăni cu rechini, sardine și ton.

„Această descoperire este foarte importantă pentru că nu au mai fost găsite specimene similare în lume”, a mai spus Urbina, cercetător la Universitatea Națională din San Marcos, din Lima.

Credit foto: Paola Marzano/Universidad Nacional Mayor de San Marcos (UNMSM)

Rodolfo Salas-Gismondi, un alt membru al echipei, a explicat că specimenul basilosaurus diferă de alte specii de balene antice prin dimensiunea și dezvoltarea dinților săi, ambele indicând că animalul era cel mai probabil în vârful lanțului trofic.

„Descoperirea este extraordinară datorită stării foarte bune de conservare. Acest animal era unul dintre cei mai mari prădători ai vremurilor sale”, a adăugat Salas-Gismondi.

Deșertul Ocucaje ascunde o abundență de fosile

Primele cetacee, cum ar fi și basilosaurus, au evoluat în urmă cu 55 de milioane de ani, potrivit Phys.org.

Până la perioada Eocenului târziu (în urmă cu 56 – 34 milioane de ani), cetaceele se adaptaseră în totalitate vieții marine. Balenele nu evoluaseră încă, iar aproape toate cetaceele erau macroprădători marini.

Deșertul Ocucaje ascunde o abundență de fosile, au mai spus cercetătorii, oferind comunității științifice dovezi evolutive cât pentru 42 milioane de ani. Alte fosile găsite aici include delfini, rechini, balene pitice cu patru picioare și alte specii din Miocen (în urmă cu 23 – 5 milioane de ani).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Detectoarele de bombe nucleare au dezvăluit o populație secretă de balene în Oceanul Indian

Balenele cu cocoașă au fost scoase de pe lista speciilor pe cale de dispariție

Orcile au fost văzute pentru prima dată ucigând balene albastre. Sunt capabile de atacuri violente

Balenele cu cocoașă călătoresc mii de kilometri pentru a se împerechea

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase