Home » Istorie » O barcă veche de 4.000 de ani a fost descoperită lângă Uruk, în sudul Irakului

O barcă veche de 4.000 de ani a fost descoperită lângă Uruk, în sudul Irakului

O barcă veche de 4.000 de ani a fost descoperită lângă Uruk, în sudul Irakului
Foto: Julia Nador/ Deutsches Archaologisches Institut
Publicat: 09.04.2022

Arheologii au descoperit o barcă veche de 4.000 de ani, fabricată din bitum, în afara orașului antic Uruk din sudul Irakului.

O echipă internațională de arheologi de la Ministerul Irakian al Antichităților și Institutul de Arheologie German (DAI) a salvat barca care era amenințată de eroziune și de traficul din apropiere.

Această barcă veche de 4.000 de ani a fost descoperită în 2018 în preajma sitului arheologic din Uruk, în timpul unui program de documentare sistematică a numeroaselor rămășițe de canale, câmpuri agricole, așezări și locuri de producție care împânzesc împrejurimile capitalei sumeriene, care cu 1.000 de ani înainte ca această barcă să fie construită a fost cel mai mare oraș din lume, cu o populație estimată la 80.000 de locuitori.

Marginile bărcii au fost expuse de eroziune, iar arheologii au urmărit cu atenție starea acesteia în anii de după descoperire. Operațiunea de salvare a început în luna martie.

O barcă veche de 4.000 de ani aproape complet conservată

Echipa de cercetare irako-germană a dezgropat succesiv ambarcațiunea foarte fragilă și a documentat astfel descoperirea inedită: este o barcă aproape complet conservată, realizată din material organic (stuf, frunze de palmier sau lemn) și acoperită complet cu bitum.

Barca are 7 metri lungime și până la 1,4 metri lățime. În multe locuri, ambarcațiunea nu este mai groasă de un centimetru. Resturile organice nu se mai păstrează și sunt vizibile doar ca amprente în bitum.

Barca va fi expusă public

În timpul săpăturii barca a fost documentată tridimensional prin fotogrammetrie. Contextul arheologic arată că barca s-a scufundat pe malul unui râu care, ulterior, a fost acoperit de sedimente, probabil cu aproximativ 4.000 de ani în urmă, scrie The History Blog.

Barca a fost acoperită cu un înveliș de lut și ipsos pentru stabilizare direct în timpul săpăturii și astfel a putut fi recuperată, în mare măsură, complet. În conformitate cu legea irakiană a antichităților, barca a fost dusă la Muzeul Irakului din Bagdad pentru studii științifice suplimentare și conservare. Este planificat ca barca să fie expusă public, împreună cu cunoștințele despre construcția și contextul acesteia.

Vă recomandăm să citiți și:

Un turist american a descoperit un vas de lut vechi de 5.000 de ani într-o peșteră din Deșertul Iudeei

Cum au dispărut neanderthalienii din Peninsula Iberică? Uneltele ar putea oferi răspunsul

Borcane uriașe din piatră, descoperite de cercetători în India. Ce spun legendele despre misterioasele structuri?

Cel mai vechi observator solar din America a fost construit de o civilizație necunoscută

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase