Șapte perechi de „broșe-farfurie” au fost găsite în șapte morminte din Anglia

10 04. 2022, 15:00

Arheologii au găsit șapte perechi de broșe-farfurie anglo-saxone, câte o pereche în fiecare dintre cele șapte morminte dezgropate în cadrul unor săpături desfășurate în Gloucestershire, Regatul Unit.

Echipa Cotswolds Archaeology a descoperit în acel loc peste 70 de morminte anglo-saxone, unele dintre ele conținând bunuri funerare de lux. Ele datează din secolul al V-lea sau al VI-lea.

Sunt cunoscute sub numele de broșe-farfurie datorită formei lor: un corp central circular cu o margine ridicată.

„Broșe-farfurie” turnate dintr-o bucată

Acestea sunt realizate din aliaj de cupru aurit și au fost turnate în relief (turnate dintr-o singură bucată) cu motive decorative în modele geometrice, scrie The History Blog.

Una dintre ele prezintă cinci spirale interconectate în jurul unui punct central. Acesta este motivul cel mai des întâlnit pe broșele-farfurii cu modele geometrice.

Cu dimensiuni cuprinse între 20 și 70 de milimetri în diametru, broșele-farfurii erau purtate în perechi pe piept pentru a fixa hainele. Stilurile lor sunt mai simple decât, de exemplu, broșele lungi cu cap pătrat, care erau atât de mari încât ofereau mult mai mult spațiu pentru a crea modele complexe, extrem de sofisticate.

Înmormântări de rang înalt

Chiar și așa, broșele-farfurie rămân un semn ce denotă o înmormântare de rang înalt pentru acea perioadă timpurie a istoriei anglo-saxone din Anglia și sunt găsite adesea împreună cu alte bijuterii scumpe.

Broșele descoperite acum au fost poziționate fie câte una pe fiecare umăr, fie două una lângă cealaltă pe umărul stâng, având fiecare câte un ac de prindere de îmbrăcăminte, oferind o imagine despre cum ar fi arătat cândva cei care le purtau.

Vă recomandăm să citiți și:

Cel mai vechi observator solar din America a fost construit de o civilizație necunoscută

Înmormântări prin incinerare, folosind o urnă în altă urnă, au fost descoperite în Franța

Un inel de gât din Epoca germanică a Fierului a fost descoperit în Danemarca

Cinci morminte egiptene antice, uimitor de bine conservate, dezgropate în Saqqara