Home » Istorie » Rețetele de machiaj ale egiptenilor antici erau mai complexe decât se credea până acum

Rețetele de machiaj ale egiptenilor antici erau mai complexe decât se credea până acum

Publicat: 27.04.2022

Un studiu a dezvăluit că rețeta pentru Kohl era mai diversă decât se credea până acum. Kohl, un cosmetic pentru ochi de culoare închisă, a fost purtat în mod tradițional încă din perioada protodinastică a Egiptului de către reginele și femeile nobile egiptene.

Kohl nu era aplicat doar din motive estetice, ci și pentru funcții igienice, terapeutice și religioase.

De asemenea, este utilizat pe scară largă în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Asia de Sud, Africa de Vest și Cornul Africii ca eyeliner pentru a contura sau a întuneca pleoapele și ca rimel pentru gene.

Conținutul de kohl și diferitele moduri de preparare diferă în funcție de tradiție și de țară.

Noi indicii despre Egiptul Antic

În studiul lor, publicat în jurnalul Scientific Reports, cercetătorii au analizat conținutul a 11 recipiente de kohl din Muzeul Petrie din Londra, care acoperă o gamă largă de locații și perioade din Egiptul Antic.

Probele au fost analizate cu ajutorul spectroscopiei în infraroșu. Acest lucru a permis echipei să caracterizeze materialele componente anorganice și organice și să formuleze rețetele utilizate pentru a produce Kohl.

Datele rezultate relevă faptul că kohl erau amestecuri eterogene împărțite în trei grupe principale pe baza rezultatelor analizelor: anorganice dominante, mixte organice și anorganice și necunoscute, potrivit Heritage Daily.

Opt minerale care nu au fost găsite până acum în cosmeticele antice

Din punct de vedere anorganic, analizele chimice din ultimele decenii au identificat o predominanță a galenei și a altor compuși pe bază de plumb.

Noul studiu a identificat opt minerale care nu au fost găsite până acum în kohl-ul antic: biotit, paralaurionit, lizardită, talc, hematită, natroxalat, whewellite și glushinskit, pe lângă specimenele de plumb pe bază de siliciu, mangan și carbon. Acest lucru sugerează că egiptenii foloseau rețete mai complexe decât se credea.

Cercetarea reprezintă, de asemenea, primul studiu sistematic al componentelor organice din kohl. Acesta a dat șase specimene care probabil constau predominant din materiale organice, cum ar fi uleiuri vegetale și grăsimi de origine animală.

Printre ingredientele distincte identificate se numără rășina de Pinaceae și ceara de albine. Toate aceste descoperiri indică rețete mai variate decât se credea inițial și schimbă în mod semnificativ înțelegerea noastră despre Egiptul Antic.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cinci morminte egiptene antice, uimitor de bine conservate, dezgropate în Saqqara

18.000 de ostrace care documentează viața de zi cu zi au fost descoperite în Egipt

Statui colosale, asemănătoare unor sfincși, descoperite într-un templu egiptean antic

Descoperire impresionantă în Egipt: un templu al Soarelui vechi de 4.500 de ani

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase