Home » Istorie » Test de cultură generală. Ce continent are cele mai multe țări?

Test de cultură generală. Ce continent are cele mai multe țări?

Publicat: 16.05.2022

Africa are cel mai mare număr de țări și teritorii dintre continentele lumii. Este al doilea continent ca mărime și populație, după Asia. Acesta din urmă are doar 48 de țări, cu toate că este mult mai mare și mai populat decât Africa. 

Existența unor țări uriașe precum Rusia, India și China a fost motivul pentru care numărul țărilor a fost limitat la doar 48. Africa acoperă o suprafață de aproximativ 30,3 milioane de km2 și are o populație de aproape 1,2 miliarde. Continentul este compus din 54 de state suverane, trei dependințe și o regiune contestată din Sahara de Vest.

Africa este divizată în cinci regiuni care sunt Nordică, Sudică, Estică, Vestică și Centrală. Potrivit clasificării Organizației Națiunilor Unite a regiunilor Africii, Africa de Est are cele mai multe țări de pe continent, urmată îndeaproape de Africa de Vest. Africa de Sud are cele mai puține state în componență.

Africa de Est

Aceasta este regiunea care ocupă capătul estic al continentului african. Regiunea are și cel mai mare număr de state de pe acest bătrân continent. Există 20 de teritorii în această regiune, printre care și teritoriile franceze Reunion și Mayotte.

Africa de Est are o populație de 433,6 milioane de locuitori, ceea ce se constituie în aproape 5,68% din populația globală. Regiunea este relativ stabilă din punct de vedere politic, cu excepția Sudanului de Sud, Burundi și Somaliei.

Africa de Vest

Această parte este formată din 16 țări suverane și teritoriile britanice Sfânta Elena, Ascension și Tristan da Cunha. Regiunea are o populație de 382 milioane de locuitori, ceea ce se constituie în 5% din totalul global.

Africa de Vest a trecut prin mai multe războaie civile, toate acestea pe fondul mai multor instabilități politice. Țări precum Coasta de Fildeș, Sierra Leone, Nigeria, Liberia, Burkina Faso și Gambia încă au parte de aceste tulburări statale.

Africa de Nord și cea Centrală

Africa de Nord este formată din statele suverane Algeria, Egipt, Libia, Maroc, Sudan și Tunisia. Regiunea mai conține și teritoriile spaniole reprezentate de Insulele Canare, Ceuta și Melilla, dar și teritoriul portughez Madeira, alături de contestata regiune a Deșertului Sahara. Africa de Nord are o populație de aproximativ 238 de milioane de locuitori, ceea ce însumează 3,12% din populația planetei. Deșertul Sahara acoperă o mare parte din această regiune.

După cum sugerează și numele, Africa Centrală este regiunea din centrul continentului. Este compusă din Angola, Camerun, Republica Africană Centrală, Ciad și Congo, Guineea Ecuatorială, Gabon, Sao Tome și Principe. Africa Centrală are o populație de 168,5 milioane de locuitori – 2,12% din populația globală, potrivit World Atlas.

Africa de Sud

Africa de Sud este regiunea care ocupă partea de sud a continentului. Este compusă din Botswana, Lesoto, Namibia, Africa de Sud și Swaziland. Este regiunea cu cele mai puține state și cea mai puțin populată de pe continent.

Africa de Sud are o populație de 66,2 milioane de locuitori, ceea ce se constituie în 1% din populația Pământului.

Vă mai recomandăm și:

10 lucruri fascinante despre Africa

Dieta africană antică, dezvăluită de urmele chimice din vasele de ceramică

Congo, cel mai adânc râu din lume

Epidemia de Ebola din Congo reprezintă o urgenţă mondială de sănătate, potrivit OMS

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase