Home » Istorie » Test de cultură generală. În ce țară se află legendarul oraș Machu Picchu?

Test de cultură generală. În ce țară se află legendarul oraș Machu Picchu?

Test de cultură generală. În ce țară se află legendarul oraș Machu Picchu?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.05.2022

Este o atracție turistică importantă, iar povestea sa este una fascinantă. Cu toate acestea, nu toți știu unde se află legendarul oraș Machu Picchu. 

Machu Picchu se află la aproximativ 80 km nord-vest de Cuzco, Peru, în Cordillera de Vilcabamba din Munții Anzi. Orașul legendar este situat deasupra văii râului Urubamba, între două vârfuri ascuțite – Machu Picchu („Vârful Vechi”) și Huayna Picchu („Vârful Nou”) – la o altitudine de 2.350 de metri.

Una dintre puținele ruine precolumbiene majore găsite aproape intacte, Machu Picchu a fost desemnat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1983.

Deși situl a scăpat de detectarea de către spanioli, este posibil ca acesta să fi fost vizitat de către aventurierul german Augusto Berns în 1867.

Machu Picchu, „orașul pierdut al incașilor”

Cu toate acestea, existența Machu Picchu nu a fost cunoscută pe scară largă în Occident până când a fost „descoperită” în 1911 de către profesorul Hiram Bingham de la Universitatea Yale, care a fost condus la sit de Melchor Arteaga, un locuitor local.

Bingham căutase Vilcabamba (Vilcapampa), „orașul pierdut al incașilor”, din care ultimii conducători incași au condus o rebeliune împotriva dominației spaniole până în 1572. El a citat dovezi din săpăturile sale din 1912 la Machu Picchu, în etichetarea sa ca fiind Vilcabamba.

Cu toate acestea, interpretarea nu mai este acceptată pe scară largă. Dovezi ulterioare au asociat Vilcabamba cu o altă ruină, Espíritu Pampa, care a fost descoperită tot de Bingham.

Machu Picchu a mai fost excavat în 1915 de Bingham, în 1934 de arheologul peruan Luis E. Valcarcel și în 1940-41 de Paul Fejos.

Machu Picchu, cea mai importantă atracție turistică din Peru

Locuințele de la Machu Picchu au fost probabil construite și ocupate de la mijlocul secolului al XV-lea până la începutul sau mijlocul secolului al XVI-lea. Stilul de construcție de la Machu Picchu și alte dovezi sugerează că a fost un complex de palate al conducătorului Pachacuti Inca Yupanqui (a domnit în jurul anilor 1438-71).

Câteva zeci de schelete au fost excavate acolo în 1912 și, deoarece majoritatea acestora au fost identificate inițial ca fiind de sex feminin, Bingham a sugerat că Machu Picchu a fost un sanctuar pentru Fecioarele Soarelui (Femeile Alese), un grup al elitei incașe.

Cu toate acestea, tehnologia de la începutul secolului XXI a identificat o proporție semnificativă de bărbați. Atât rămășițele scheletice, cât și cele materiale sugerează că Machu Picchu a servit ca un refugiu regal.

Machu Picchu, un sanctuar pentru Fecioarele Soarelui?

Motivul abandonării sitului este, de asemenea, necunoscut, dar este posibil ca lipsa de apă să fi fost un factor.

Nivelul ridicat de conservare și aspectul general al ruinelor sunt remarcabile. Porțiunile sale sudice, estice și vestice sunt înconjurate de zeci de terase agricole în trepte, udate anterior de un sistem de apeduct. Unele dintre aceste terase erau încă folosite de indienii locali când Bingham a sosit în 1911.

Aleile și miile de trepte, formate din blocuri de piatră, precum și din puncte de sprijin sculptate în rocă, leagă piețele, zonele rezidențiale, terasele, cimitirul și clădirile principale. Piața principală, parțial împărțită de terase largi, se află la capătul central-nordic al sitului. La capătul de sud-est se află singura intrare oficială, care duce la Inca Trail, scrie Britannica.

Astfel, Machu Picchu este cea mai importantă atracție turistică din punct de vedere economic din Peru, aducând vizitatori din întreaga lume.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Machu Picchu sau Huayna Picchu? Un studiu pune la îndoială numele legendarului oraș incaș

Așezarea Rúpac, cunoscută și ca „Machu Picchu din Lima”

Arheologii dezvăluie structuri necunoscute în Parcul Național Machu Picchu

Motivul pentru care Machu Picchu a fost construit intenţionat la intersecţia faliilor tectonice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase