Home » Istorie » Cum au devenit câinii cei mai buni prieteni ai omului? Cercetătorii au descoperit indiciile genetice

Cum au devenit câinii cei mai buni prieteni ai omului? Cercetătorii au descoperit indiciile genetice

Publicat: 12.06.2022

Două mutații în gena receptorului melanocortinei 2 – care este implicată în producerea hormonului stresului, cortizolul – ar fi putut juca un rol în domesticirea câinilor, permițându-le să dezvolte abilități cognitive sociale pentru a interacționa și comunica cu oamenii.

Modificări ale diferitelor gene, care controlează de obicei hormonii care influențează comportamentul social, au fost implicate în domesticirea câinilor, dar nu s-a stabilit cu exactitate ce modificări genetice ar fi putut avea loc.

Miho Nagasawa și colegii săi au investigat interacțiunile cognitive sociale a 624 de câini domestici folosind două sarcini.

În prima sarcină, câinele trebuia să decidă care bol avea mâncare ascunsă sub el, pe baza unor indicii, cum ar fi privirea, arătarea cu degetul și bătaia, din partea experimentatorilor. Acest lucru a testat înțelegerea de către câine a gesturilor și a comunicării umane.

Care sunt rasele considerate genetic mai apropiate de lupi?

În cea de-a doua sarcină, câinele a fost supus unui test de rezolvare a problemelor, care presupunea încercarea de a deschide un recipient pentru a avea acces la mâncare. În această sarcină, a fost măsurată frecvența și durata de timp în care câinele se uita la experimentatori, ceea ce reprezenta atașamentul social față de oameni.

Autorii au separat câinii în două grupuri în funcție de rasa lor: grupul Ancient (format din rase considerate genetic mai apropiate de lupi, cum ar fi Akita și Husky siberian) și grupul General (toate celelalte rase care sunt mai îndepărtate genetic de lupi).

Autorii raportează că cei din grupul Ancient s-au uitat la experimentatori mai rar decât ceilalți câini în timpul sarcinii de rezolvare a problemelor, ceea ce sugerează că aceștia erau mai puțin atașați de oameni. Nu au existat diferențe semnificative legate de rasă în prima sarcină.

Câinii au dezvoltat niveluri mai scăzute de stres în preajma oamenilor

Autorii au căutat apoi diferențe în genele asociate cu abilitățile cognitive legate de oameni între grupurile Ancient și General, inclusiv genele pentru oxitocină (OT), receptorul de oxitocină (OTR), receptorul melanocortinei 2 (MC2R) și o genă numită WBSCR17, care este implicată în sindromul Williams-Beuren (caracterizat prin comportament hiper-social) la oameni, scrie EurekAlert.

Două modificări ale genei MC2R au fost asociate atât cu interpretarea corectă a gesturilor în prima sarcină, cât și cu privirea frecventă a experimentatorilor în sarcina de rezolvare a problemelor.

Autorii sugerează că aceste constatări implică faptul că MC2R ar fi putut juca un rol în domesticirea câinilor, poate prin promovarea unor niveluri mai scăzute de stres în preajma oamenilor.

Descoperirile sunt publicate în Scientific Reports.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Declinul cognitiv al câinilor ar putea ajuta oamenii care suferă de Alzheimer

Longevitatea câinilor. Cât ar putea trăi prietenul tău cel mai bun?

Interzis la ciocolată! De ce nu se pot bucura și câinii de acest răsfăț?

Coloniștii din Jamestown au ucis și mâncat câinii indigenilor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase