Home » Istorie » Coloniștii din Jamestown au ucis și mâncat câinii indigenilor

Coloniștii din Jamestown au ucis și mâncat câinii indigenilor

Coloniștii din Jamestown au ucis și mâncat câinii indigenilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.04.2022

Coloniștii din Jamestown, una dintre primele colonii engleze din America de Nord, cel mai probabil au ucis și mâncat câinii indigenilor, arată un studiu recent. 

Cea mai mare parte a oaselor canine excavate în Jamestown prezintă urme de tăieturi, ceea ce sugerează faptul că „este posibil ca aceștia să fi fost mâncați”, spune Ariane Thomas, co-autor al studiului și student doctorand în antropologie biologică la Universitatea din Iowa, Statele Unite ale Americii.

Dar prin raportare la foamete și dovezi ale canibalismului uman în Jamestown, nu este surprinzător că oamenii mâncau și câini, comentează Thomas. Acești câini erau înrudiți parțial cu aceia care au cutreierat pentru prima dată continentul înaintea sosirii europenilor, precizează Live Science. 

Jamestown, prima colonie engleză din SUA care nu a fost abandonată

În prezent, majoritatea raselor canine din America de Nord prezintă descendență europeană. Cercetările pe acest subiect au fost publicate în cadrul întâlnirii anual a Asociației Americane de Antropologie și Biologie. 

Fondat în 1607 de englezi în Virginia, Jamestown a fost prima colonie engleză din Statele Unite care nu a fost abandonată. Englezii încercaseră anterior să se stabilească în Insula Roanoke, din Carolina de Nord, în jurul anului 1587, dar această încercare s-a soldat cu dispariția coloniștilor.

Credit foto: Captură via YouTube/ Jamestown Rediscovery Foundation (Preservation Virginia)

Jamestown s-a apropiat și el de un dezastru, cu foametea care i-a încercat pe majoritatea coloniștilor. Unii dintre indivizi, într-un gest disperat, au recurs chiar la canibalism. Cu toate acestea, colonia a continuat să reziste și în cele din urmă s-a dezvoltat.

„Echivalentul câinilor vagabonzi din zilele noastre”

Pentru a afla mai multe despre câinii din Jamestown, echipa a luat mostre de ADN de la rămășițele a șase câini excavați din oraș în ultimii 30 de nai. Doar doi dintre aceștia prezentau „suficiente urme secvențiale de ADN pentru a putea reface genomul mitocondrial”, sau ADN-ul care este transferat de la mamă la progenitură prin mitocondriile din celule, Mai spune Thomas. Testele au arătat că linia maternă a câinilor venea de la haplotipul A1b, care este asociat cu câinii indigeni din America de Nord. Echipa nu a terminat testele pentru determinarea liniei paterne.

Descoperirile sugerează faptul că oamenii din Jamestown ar fi putut pune mâna pe unii dintre câinii continentali prin comerț sau prin alte interacțiuni cu nativii din America de Nord. „În baza cercetărilor arheologice și a documentelor istorice, Jamestown a fost un loc al interacțiunii dintre coloniștii europeni și comunitățile indigene”, precizează Thomas.

„Este foarte probabil ca acești câini să-i fi însoțit pe indigeni în timpul vizitelor pe care aceștia le efectuau – sau poate că trăiau în Jamestown”. Cel mai probabil că acești câini nu erau animale de companie care să aparțină unei anumite persoane. „Este posibil ca aceste animale să fi fost echivalentul câinilor vagabonzi din zilele noastre”, a mai spus cercetătorul.

Reacția specialiștilor

Câțiva specialiști susțin că aceste descoperiri se potrivesc cu alte dovezi istorice din acea perioadă. „Acest studiu confirmă sursa istorică primară, care sugerează că, de fapt, coloniștii englezi și grupul de nativi americani care locuiau în regiune au interacționat în Jamestown”, spune Rachel Herrmann, asistent de istorie americană modernă din cadrul Universității Cardiff, Regatul Unit.

„Nu sunt surprinsă de aceste descoperiri bazate pe studiile genetice anterioare asupra câinilor americani din acea perioadă”, spune Peter Savolainen, profesor și șef al departamentului de tehnologia genelor la Institutul Regal pentru Tehnologie din Stockholm, Suedia.

Cercetarea este „destul de interesantă”, a mai spus Eric Guiry, asistent de arheologie biomoleculară la Universitatea Leicester, Regatul Unit. Guiry a precizat, însă, că aceste descoperiri sunt unele preliminare.

Vă mai recomandăm și: 

O barcă veche de 4.000 de ani a fost descoperită lângă Uruk, în sudul Irakului

Arheologii explorează un oraș mayaș scufundat. Ce au descoperit?

Borcane uriașe din piatră, descoperite de cercetători în India. Ce spun legendele despre misterioasele structuri?

Scheletul unui cal din Pompeii, restaurat și expus după decenii de neglijență

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase