Home » Știință » Longevitatea câinilor. Cât ar putea trăi prietenul tău cel mai bun?

Longevitatea câinilor. Cât ar putea trăi prietenul tău cel mai bun?

Publicat: 30.04.2022
Longevitatea câinilor. Cât ar putea trăi prietenul tău cel mai bun?
Sursa foto: Shutterstock

Un nou studiu arată că un Jack Russell Terrier ar putea trăi cel mai mult, în medie 12,7 ani, iar Border Collie (12,1 ani) și Springer Spaniel (11,9 ani) sunt și ei în topul longevității.

S-a constatat că patru rase cu fața plată au cea mai scurtă speranță de viață, respectiv Bulldogul francez care se așteaptă să trăiască doar 4,5 ani, urmat de Bulldogul englezesc la 7,4 ani, Pugs la 7,7 ani și Bulldogul american la 7,8 ani.

Aceste animale de companie sunt asociate cu mai multe afecțiuni care limitează viața, cum ar fi probleme respiratorii, boli ale coloanei vertebrale și dificultăți la naștere.

Speranța de viață a câinilor la naștere:

 • Jack Russell Terrier 12,7 ani
 • Yorkshire Terrier 12,5 ani
 • Border Collie 12,10 ani
 • Springer Spaniel 12 ani
 • Rasă încrucișată 12 ani
 • Labrador Retriever 11-12 ani
 • Staffordshire Bull Terrier 11 ani
 • Cocker Spaniol 11 ani
 • Shih-tzu 11 ani
 • Ciobănesc german 10 ani
 • Boxer 10 ani
 • Beagle 9-10 ani
 • Husky 9 ani
 • Chihuahua 7-8 ani
 • Bulldog american 7 ani
 • Pug 7 ani
 • Bulldog englezesc 7 ani
 • Bulldog francez 4-5 ani

Liste de vârstă asemănătoare au mai fost întocmite înainte, dar aceasta este cea mai detaliată de până acum, deoarece se bazează pe o analiză a unei baze de date uriașe de înregistrări veterinare numită VetCompass.

Gestionat de Royal Veterinary College (RVC), acest sistem de supraveghere deține în prezent informații despre 20 de milioane de animale.

Bulldogii francezi și popularitatea lor

Acesta i-a permis doctorului Kendy Tzu-yun Teng și colegilor să întocmească diagrame care organizează o populație în grupe de vârstă, fiecare grupă indicând probabilitatea de deces înainte de următoarea grupă de vârstă.

Această abordare va fi foarte utilă pentru persoanele care se gândesc să adopte un animal matur sau care trebuie să decidă dacă să urmeze un tratament medical costisitor pentru animalul lor de companie bătrân.

„Aceste tabele de viață oferă o perspectivă importantă asupra speranței de viață a raselor de câini populare și vor fi un instrument util pentru medicii veterinari și proprietarii de animale de companie în evaluarea bunăstării câinilor”, a declarat Dr. Justine Shotton, președintele Asociației Veterinare Britanice.

Credit foto: Pixabay

„O constatare îngrijorătoare este speranța de viață mai mică pentru rasele cu fața plată. Deși studiul nu dovedește o legătură directă între potențialele probleme de bunăstare ale acestor rase și durata mai mică de viață, constatările servesc drept un nou avertisment pentru viitorii proprietari de câini, de a alege o rasă pe baza sănătății, nu a aspectului.”

Speranța de viață a bulldogilor francezi ar putea să crească în următorii ani

Dr. O’Neill a împărtășit punctul de vedere al Dr. Shotton cu privire la rasele cu fața plată, dar a adăugat că speranța de viață foarte scăzută observată în tabele pentru Bulldog francez în special este probabil influențată, într-o oarecare măsură, de creșterea rapidă a popularității acestuia. Deoarece numărul de exemplare a crescut vertiginos în rândul populației de Bulldog francez, este greu de evaluat în mod realist longevitatea acestora.

„Acest lucru înseamnă că există mai multe animale tinere în această populație, în medie, decât în alte rase. Prin urmare, acest lucru influențează tipul de durată de viață medie”, a explicat Dr. O’Neill, potrivit BBC.

„În timp, pe măsură ce colectăm mai multe date, probabil că durata lor de viață nu va mai fi atât de mică, de patru ani și jumătate. Dar mă îndoiesc că va fi mai mare decât cea la care au ajuns Pug și Bulldog englez”.

Dr. Tzu-yun Teng este afiliat la Universitatea Națională din Taiwan, iar studiul ei și al doctorului O’Neill este publicat în revista Scientific Reports.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Interzis la ciocolată! De ce nu se pot bucura și câinii de acest răsfăț?

Coloniștii din Jamestown au ucis și mâncat câinii indigenilor

Cercetătorii au descoperit cauza genetică a unei afecțiuni mortale la câini

Un studiu recent sugerează că și câinii suferă atunci când pierd un prieten patruped

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase