Home » Istorie » Un studiu pune la îndoială ipoteza schimbărilor climatice din timpul primilor dinozauri din Argentina

Un studiu pune la îndoială ipoteza schimbărilor climatice din timpul primilor dinozauri din Argentina

Un studiu pune la îndoială ipoteza schimbărilor climatice din timpul primilor dinozauri din Argentina
Credit foto: Jorge Gonzalez/Natural History Museum of Utah
Publicat: 14.06.2022

Un grup de cercetători de la CONICET (agenție guvernamentală argentiniană care coordonează cercetările științifice din universități și instituții) și Universitatea din Utah, SUA a demonstrat că, pe vremea primilor dinozauri, variațiile în diversitatea și abundența speciilor de plante și animale vertebrate nu pot fi corelate cu schimbările climatice, astfel contrazicând ipotezele de până acum.

În cadrul noului studiu, publicat în jurnalul Frontiers in Earth Science, echipa de oameni de știință a investigat multiple dovezi pentru a elucida schimbările în condițiile paleoclimatice (cum ar fi precipitațiile anuale și mediile de temperatură anuale) în cadrul Formațiunii Ischigualasto.

Aceste roci sedimentare bogate în fosile au fost depozitate de râuri și pârâuri în urmă cu 231 – 226 milioane de ani, în timpul Triasicului Târziu, în ceea ce este acum Argentina de nord-vest (provinciile La Rioja și San Juan). În mijlocul formațiunii, cercetătorii au observat o schimbare clară în condiții, de la cald și arid la umed și temperat, însă nicio schimbare majoră nu a putut fi identificată în fosile.

„Colectarea și conservarea au mai multă influență decât schimbările climatice”

„Am concluzionat că variațiile în abundența și diversitatea speciilor, așa cum a fost înregistrată de primele și ultimele apariții în fosile, sunt mai bine explicate prin distorsiuni de conservare și colectare de mostre decât prin schimbări ale climei”, a explicat Adriana Mancuso, autor principal și cercetător independent CONICET de la Instituto Argentino de Nivología, Glaciología y Ciencias Ambientales din Mendoza, Argentina.

„Am văzut cât de multe specimene colectate de la fiecare interval al secvenței, precum și caracteristicile chimice și fizice care permit o conservare mai mare sau mai redusă a rămășițelor de plante și animale, au fost factori semnificativi. Acești doi factori, colectarea și conservarea, au mai multă influență asupra creșterii sau reducerii abundenței și diversității decât schimbările climatice înregistrate”, a adăugat Mancuso.

O legătură între variațiile climatice și două grupuri de reptile

Cu toate acestea, deși evoluția ecosistemului nu arată în general un răspuns biotic asociat schimbărilor climatice, grupul a observat o legătură între variațiile climatice și două grupuri de reptile, rhynchosaurs și pseudosuchian. „Am descoperit că abundența de rhynchosaurs și dispariția câtorva specii de pseudosuchian par să coincide cu o schimbare climatică”, a declarat Randall Irmis, cercetător la Muzeul Istoriei Naturale din Utah, SUA.

În afară de concluziile cu privire la fosile și situația paleoclimatică din Argentina, noul studiu subliniază importanța unui cadru explicit pentru testarea ipotezelor despre legătura dintre schimbările climatice și evidența fosilieră, potrivit EurekAlert.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Utilajele agricole au ajuns mai grele decât dinozaurii. De ce este asta o problemă?

O schimbare în fizica Universului ar fi omorât dinozaurii. Gravitația, „vinovată“ de evenimentul de extincție?

Un fragment din asteroidul care a ucis dinozaurii ar fi fost găsit de cercetători

Paleontologii au descoperit fosilele celui mai mare dinozaur prădător din Europa

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase