Top 10 invenții din Grecia Antică pe care le folosim și în prezent

28 06. 2022, 15:00

Există o multitudine de obiecte pe care le folosim în viața noastră de zi cu zi și despre care ați putea fi surprinși să aflați că sunt de fapt invenții ale Greciei antice.

Poate că ei nu au perfecționat invențiile improvizate și primitive, dar au deschis calea pentru multe dintre facilitățile noastre moderne. Iată câteva invenții grecești antice care te vor șoca:

1. Ceasul deșteptător

Datând din perioada 428-348 î.Hr., filosoful grec antic, Platon, a fost primul care a avut un ceas deșteptător.

Nu trebuie confundat cu alarmele digitale pe care ne bazăm în zilele noastre, al său era un „ceas cu apă”. Era conceput astfel încât, după ce număra timpul dorit, cânta notele unei orgi cu apă – un adevărat ceas deșteptător!

2. Uși automate

O altă invenție pe care o folosim în mod continuu, fără să ne dăm seama de originea sa grecească, sunt ușile automate.

Bineînțeles, prototipul ușilor automate era acționat de abur și nu de electricitate. Heron din Alexandria a creat un sistem hidraulic și l-a instalat într-un templu din Alexandria, cu foc, apă și abur.

Frânghiile erau declanșate și ușile erau trase și deschise.

3. Ciment

Deși își are rădăcinile într-un cuvânt roman, începând cu anul 100 î.Hr. grecii au inventat prima versiune a materialului de construcție liant, la care adăugau calcar la un amestec de argilă, apă și nisip.

Ruinele celor mai multe dintre aceste structuri timpurii pot fi găsite pe coastele Turciei de astăzi.

4. Încălzirea centrală

În antichitate, grecii aveau o versiune de încălzire cu „aer forțat” care a fost perfecționată ulterior de romani.

Practic, sclavii se ocupau de un foc care ardea în permanență și care crea aerul care traversa sistemul de țevi dispus sub podele.

5. Moneda

Sistemele de a avea jetoane existau deja, dar grecii antici au căutat să le organizeze prin introducerea unor monede de diferite mărimi, realizate din materiale diferite și, prin urmare, având valori diferite.

6. Macaraua

Alături de alte invenții care ușurau sarcinile de construire a structurilor, grecii antici au inventat macaraua în secolul al VI-lea î.Hr.

Aceasta i-a ajutat, fără îndoială, la ridicarea pietrelor grele pe care le foloseau pentru a-și construi templele.

Se crede că găurile care se văd și astăzi în aceste blocuri uriașe de piatră sunt găurile în care au atașat frânghiile pentru a le trage la locul lor.

Credit foto: Pixabay

7. Hărți

Una dintre cele mai importante invenții din toate timpurile sunt hărțile.

În timpul vieții sale, între 610-546 î.Hr., Anaximandru a creat hărți în care a încorporat conceptul de latitudine și longitudine.

Mai târziu, Elena Eratostene și Strabon au creat hărți ale întregii lumi cunoscute la acea vreme, iar în anul 6200 î.Hr. hărțile au fost realizate pentru prima dată în literatura occidentală.

8. Chiuvete cu apă curentă și dușuri

Grecii au fost primii care au avut un sistem în care apa curgea liber, astfel încât să te poți spăla pe ambele mâini în același timp. Grecii antici țineau destul de mult la igienă și se spălau cu lut, îmbibându-se cu uleiuri. De asemenea, aveau băi de aburi, scrie GreekReporter.

Au fost, de asemenea, primii oameni care au avut dușuri și un sistem de canalizare adecvat. Sistemul complex de scurgere a apei era gestionat de apeducte și sisteme de canalizare realizate din țevi de plumb din care apa era pompată atât în interiorul, cât și în afara unor mari săli de dușuri comune, precum cele descoperite la Pergamum.

9. Umbrele

Reprezentările detaliază umbrele din societatea greacă antică realizate din oase mari și lemn sau frunze de plante încă din secolul al IV-lea î.Hr.

Folosite pentru a bloca ploaia și soarele în antichitate, femeile ateniene erau cele care purtau umbrele ca un simbol al supunerii.

10. Aparatele de vending

Primul automat de vending a fost inventat de Heron din Alexandria în jurul anilor 10-70 d.Hr.

Tot el ne-a dat și ușile automate. Matematicianul și inginerul grec antic a locuit în orașul său natal, Alexandria, în Egiptul roman, și a fost unul dintre cei mai mari inventatori ai timpului său.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Șofranul, cel mai scump condiment din lume, a fost domesticit pentru prima dată în Grecia

Cinci situri arheologice mai puțin cunoscute din regiunea Attica, din Grecia

Arhimede, cel mai faimos matematician și inventator al Greciei Antice

4 descoperiri astronomice făcute în Grecia Antică