Home » Istorie » Complex funerar, vechi de 1.500 de ani, descoperit în Egipt. Cum era înmormântată elita vremii?

Complex funerar, vechi de 1.500 de ani, descoperit în Egipt. Cum era înmormântată elita vremii?

Complex funerar, vechi de 1.500 de ani, descoperit în Egipt. Cum era înmormântată elita vremii?
Foto: M.Gwiazda/CAŚ, PAP/Nauka w Polsce
Publicat: 24.05.2022

Arheologii din Polonia au anunțat că au descoperit un complex de morminte în apropierea vechiului port maritim Berenice Troglodytica din Egipt.

Berenice a fost construită de Ptolemeu al II-lea la începutul secolului al III-lea î.Hr. și a fost un port comercial prosper de-a lungul antichității, scrie HeritageDaily.

În plus, în perioada secolelor IV-VI d.Hr., regiunea a fost locuită de Blemmyes, un popor din deșertul estic care a ocupat Nubia Inferioară și a înființat un mic regat independent, centrat pe Kalabsha și situat în apropiere de Aswan, în Egipt.

Ce conțineau mormintele vechi de 1.500 de ani?

Recent, arheologii de la Centrul de Arheologie Mediteraneană al Universității din Varșovia, Polonia, au dat peste un complex de morminte care conținea șapte schelete îngropate în mai multe straturi. Mormintele erau poziționate cu membrele inferioare sprijinite pe piept. În plus, arheologii au analizat mormintele și au descoperit că acestea datează de acum aproximativ 1500 de ani.

„Aceasta nu este o poziție naturală de înmormântare. Pentru a o realiza, decedatul trebuia să fie prins cu frânghii sau legat cu pânză”, a explicat dr. Mariusz Gwiazda, de la Centrul de Arheologie Mediteraneană al Universității din Varșovia, Polonia (CAS).

Ce sugerează artefactele găsite în interiorul mormântului?

Artefactele depozitate în interiorul mormântului sugerează că înmormântarea reprezintă o clasă de elită care a fost îngropată cu mărgele importate din onix (un calcedoniu mineral silicat) și cornalină (un mineral de culoare roșie-maronie) care proveneau din Pakistan, India și chiar Indonezia. Echipa a descoperit, de asemenea, inele de argint, cercei și brățări din fildeș.

În plus, săpăturile au dezvăluit și dovezi ale unor ritualuri funerare antice prin descoperirea unei platforme și a unor rămășițe de animale folosite probabil pentru sacrificii sau ritualuri. Pe platformă se aflau boluri folosite pentru ofrande și mai multe amfore așezate cu capul în jos. Cel mai probabil, arheologii susțin că acestea ar fi fost golite în timpul practicilor rituale.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Înmormântări în cer”, practica funerară prin care cadavrele sunt transportate în munți pentru a hrăni păsările

Mormântul unei femei războinice din Epoca de Piatră, descoperit într-un cimitir plin de bărbați

Arheologii au descoperit mormântul oficialului responsabil de documentele secrete ale faraonului Userkare

Înmormântări prin incinerare, folosind o urnă în altă urnă, au fost descoperite în Franța

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase