Home » Istorie » Unde se află mormântul lui Atilla Hunul? Un mister încă neelucidat

Unde se află mormântul lui Atilla Hunul? Un mister încă neelucidat

Publicat: 07.07.2022

Attila Hunul, care a invadat și a devastat atât jumătatea vestică, cât și cea estică a Imperiului Roman în timpul secolului al V-lea d.Hr., a murit în noaptea nunții la vârsta de 58 de ani.

Este o chestiune de dezbatere dacă Attila a murit din cauze naturale sau dacă noua lui soție, Ildico, l-a ucis. Dar, în ciuda finalului său tulbure, știe cineva unde a fost îngropat? Într-un cuvânt, nu. Mormântul lui Attila Hunul – 395-453 d.Hr. nu a fost niciodată găsit și nu este clar unde se află exact.

Attila era conducătorul hunilor, un popor necreștin care locuia pe Marea Câmpie Ungară și care în cele din urmă a preluat o mare parte din Europa Centrală. Attila a fost denumit uneori „Flagellum Dei” în latină, care este adesea tradus ca „Biciul lui Dumnezeu”.

A amenințat, dar de fapt nu a jefuit Roma și Constantinopolul. Iar Attila i-a forțat pe împărați să-i plătească cantități mari de aur în schimbul unor acorduri de pace care adesea nu durau mult, indică Live Science.

„Biciul lui Dumnezeu”

„Există o singură sursă scrisă despre înmormântarea lui Attila”, a declarat Zsófia Masek, cercetător post-doctoral de arheologie la Academia Maghiară de Științe.

Acea sursă este scriitorul antic din secolul al VI-lea, Jordanes, care a scris în cartea sa „Getica” că Attila a fost îngropat într-un sicriu triplu. Cel mai din interior era din aur, al doilea din argint, iar cel mai exterior din fier. Aurul și argintul semnificau bogăția pe care Attila o câștigase pentru huni, în timp ce fierul semnifica puterea militară a hunilor, a scris Jordanes.

Slujitorii care au ajutat la construirea mormântului au fost uciși în încercarea de a păstra locația lui secretă, a scris Jordanes, susținând că și-a luat informațiile din înregistrările scrise de Priscus, un diplomat roman care a avut contact cu Attila și cu alții de la curtea sa. Attila a fost, de asemenea, îngropat cu pietre prețioase, a capturat arme și ornamente inamice, iar slujitorii au fost uciși pentru ca aceste „mari bogății” să poată să „fie ferite de curiozitatea umană”.

Unde este mormântul lui Atilla Hunul?

Oamenii de știință nu sunt siguri unde se află mormântul sau dacă vreunul din ele ar putea fi încă intact. Mormântul său ar putea fi situat undeva în Puszta Ungară – cunoscută și ca Marea Câmpie Ungară, a declarat László Veszprémy, profesor de istorie la Universitatea Catolică Pázmány Péter din Budapesta, Ungaria.

Attila și-a făcut tabăra undeva pe câmpie și mormântul său este probabil nu departe de aceasta, a spus Veszprémy, menționând că poate fi „lângă un râu sau chiar în o albie”. Mormântul „poate că a supraviețuit, dacă nu a fost golit în secolele anterioare”, a spus Veszprémy. Istoricii sunt interesați de găsirea mormântului de ceva timp. „Oamenii au fost interesați de acest lucru începând cu cel puțin secolul al XIII-lea, dar în mare parte l-au situat lângă ruinele romane”, a menționat Veszprémy.

Alți savanți au mai crezut că mormântul este probabil situat undeva pe această câmpie. „Cred că locul său final de odihnă ar putea fi în Marea Câmpie Ungară. Nu există îndoieli serioase împotriva acestei ipoteze”, a spus Masek. „Desigur, este posibil să fie situat în zona sârbească sau românească din regiunea Câmpiei”, în care erau prezenți și hunii.

Un mister care așteaptă să fie dezlegat

Nu este sigur dacă a mai rămas ceva din mormântul lui Attila sau dacă va fi găsit vreodată. „Poate că într-o zi cineva se va împiedica de mormântul lui, dar eu nu mi-aș ține respirația”, a declarat Michael Maas, profesor de istorie la Universitatea Rice din Houston, Texas.

Un alt savant a fost mai optimist. „Fără îndoială că mormântul va fi găsit într-o zi… Se poate descoperi că a fost jefuit în antichitate”, a declarat Ralph Mathisen, profesor de istorie, studii clasice și medievale la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign.

Există posibilitatea ca mormântul să fi fost deja găsit, dar să nu fi fost identificat cu Attila, a spus Valéria Kulcsár, profesor asociat de arheologie la Universitatea din Szeged din Ungaria. De exemplu, un mare tezaur de artefacte din aur găsite la Nagyszéksós, Ungaria datează din perioada în care hunii au înflorit, dar nu are rămășițe umane și nu este clar pentru cine au fost îngropate.

Vă mai recomandăm și:

Muzeul Național de Istorie a României, un edificiu a cărei construcție a început la 1894 (DOCUMENTAR)

Scurtă istorie a steagurilor de pirați. Care erau semnificațiile acestui simbol de temut?

Astronomii dezvăluie rămășițele istoriei violente a Andromedei, marea galaxie vecină

Regina Elisabeta a II-a, al doilea cel mai longeviv monarh din istorie

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase