Home » D:News » Americanii fac arheologie cu dinamita

Americanii fac arheologie cu dinamita

Americanii fac arheologie cu dinamita
Publicat: 05.05.2009
Ce ai face daca te-ai afla in fata unuia dintre cele mai importante situri arheologice care a dat in timp unele dintre cele mai rare si mai complete fosile de dinozauri, si la care nu ai putea ajunge din cauza unei roci atat de dure incat nici ciocanele pneumatice nu o pot strapunge? La aceasta intrebare au raspuns cercetatorii americani, cei care au gasit o singura solutie... dinamita.

America Nord a dat lumii unii dintre cei mai mari si mai misteriosi dinozauri scosi vreodata la lumina, si asta dupa mai bine de 80 de milioane de ani. In fapt, aici a fost identificat singurul craniu complet al unui brontozaur din Cretacicul Inferior, iar multitudinea fosilelor lasa sa se inteleaga faptul ca descoperirile se afla inca intr-un stadiu incipient. Problema oamenilor de stiinta de la Dinosaur National Monument a reprezentat-o insa duritatea extrema a rocilor care acopera remasitele dinozauriene, roci ce au facut aproape imposibila scoaterea acestora la lumina. Solutia? Una singura… dinamita.

Chiar daca excavarile de acest gen necesita unelte extrem de mici si de usoare, care sa nu altereze calitatea fosilelor, cercetatorii au apelat la o echipa profesionista de detonari. Dave Larsen, Steve Bors si Tim George, expertii in explozibili solicitati sa ajute echipa de arheologi, s-au intrecut in maiestrie, daca este sa ne luam dupa declaratiile oficiale si, dupa mai multe zile de expertize, au reusit sa indeparteze stratul gros de roca folosind mai multe calupuri de dinamita.

Din fericire, stratul de fosile nu a fost alterat, iar lucrarile arheologice vor fi demarate in cel mai scurt timp, au anuntat oficialii de la Dinosaur National Monument.

Sursa&Foto: ScienceDaily

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase