Misterul Omului din Somerton ar fi fost elucidat după 70 de ani. Cine este bărbatul?

31 07. 2022, 19:00

În 1948, cadavrul unui bărbat bine îmbrăcat a fost găsit pe o plajă din Australia. O țigară pe jumătate fumată a fost găsită pe gulerul său, iar în buzunar avea un vers dintr-un poem persan, dar anchetatorii habar nu aveau cine era acesta. Au abundat teorii, inclusiv că bărbatul era un spion.

Dar după mai bine de 70 de ani, un cercetător spune că a rezolvat misterul – bărbatul era Carl Webb. Și nu era un agent rus, ci mai degrabă un inginer electrician născut în Melbourne. Poliția din Australia de Sud nu a confirmat încă descoperirea.

Pe plaja Somerton din Adelaide, pe 1 decembrie 1948, cadavrul se afla întins pe un dig. Bărbatul era îmbrăcat într-un costum și cravată și părea să aibă vârsta de 40 sau 50 de ani.

În buzunar avea bilete de autobuz și de tren, gumă de mestecat, niște chibrituri și un pachet de țigări. Nu avea portofel, nu avea bani și nici act de identitate, scrie BBC.

70 de ani pentru a rezolva misterul Omului din Somerton

Etichetele de pe costumul lui fuseseră tăiate, iar examinatorii criminaliști bănuiau că fusese otrăvit. Anchetatorii au găsit și o valiză, mai multe articole de îmbrăcăminte cu etichetele îndepărtate și scrieri incoerente despre care se credea a fi un cod.

De asemenea, ținea o bucată de hârtie pe care erau scrise cuvintele „s-a terminat”. Amprentele omului din Somerton au fost analizate, dar nimeni nu l-a putut identifica.

El a fost înmormântat în cimitirul din Adelaide în 1949, cu o piatră funerară pe care scria: „Aici zace bărbatul necunoscut care a fost găsit la plaja Somerton”.

Anchetatorii nu au reușit niciodată să descifreze codul găsit. Rămășițele bărbatului au fost exhumate de poliție anul trecut în încercarea de a rezolva cazul. Dar un profesor de la Universitatea din Adelaide are propria sa teorie.

Cine este Carl Webb?

Derek Abbott a reușit să analizeze ADN-ul bărbatului Somerton folosind firele de păr conservate atunci când autoritățile au realizat un model în ipsos al feței sale. El a făcut echipă cu experta în criminalistică din SUA Colleen Fitzpatrick, pentru a construi un arbore genealogic extins folosind ADN-ul.

Și de la 4.000 de nume, ei au ajuns la unul singur, Carl Webb. Ei au urmărit apoi rudele în viață ale bărbatului, folosind ADN-ul lor pentru a-i confirma identitatea. Potrivit profesorului Abbott, Webb s-a născut în 1905 într-o suburbie din Melbourne.

Era cel mai mic dintre șase frați și s-a căsătorit cu Dorothy Robertson, cunoscută sub numele de Doff Webb. Asta, cel mai probabil, l-a adus la Adelaide, a spus profesorul.

,,Avem dovezi că el s-a separat de soția sa și că ea s-a mutat în Australia de Sud. Deci, posibil, el a venit să o găsească”, a spus el pentru ABC.

Doamna Fitzpatrick vrea acum să ajute la găsirea rezolvării pentru misterul Omului din Somerton

Vă recomandăm să mai citiți și:

Misterul Omului din Somerton, tot mai aproape de elucidare. Cadavrul a fost exhumat

Un altar de după căderea capitalei Imperiului Aztec, descoperit în orașul Ciudad de Mexico

Crima brutală care a inspirat serialul „Twin Peaks”, nerezolvată după mai bine de un secol

Un cimitir roman descoperit în Marea Britanie oferă informaţii istorice importante