Home » Istorie » Test de cultură generală. Care a fost primul mesaj trimis pe Internet?

Test de cultură generală. Care a fost primul mesaj trimis pe Internet?

Publicat: 15.08.2022

Acum mai bine de 50 de ani, două scrisori au fost transmise online, modificând pentru totdeauna modul în care vor fi schimbate cunoștințele, informațiile și comunicarea.

La 29 octombrie 1969, Leonard Kleinrock, profesor de informatică la UCLA, și studentul său absolvent Charley Kline doreau să trimită o transmisie de la computerul UCLA la un alt computer de la Institutul de Cercetare Stanford prin ARPANET, precursorul a ceea ce cunoaștem astăzi sub numele de internet. 

ARPANET a conectat universitățile care lucrau pentru Departamentul Apărării în cadrul programului ARPA (în prezent DARPA) pentru noi tehnologii militare.

În 1969, doar patru universități aveau computere – care, a declarat Kline, erau ,,de mărimea unei camere cu aer condiționat sub podea” – conectate la rețea: UCLA, Stanford, Universitatea din California, Santa Barbara (UCSB) și Universitatea din Utah.

World Wide Web, așa cum îl cunoaștem, inventat abia în 1989

Mesajul trimis de Kleinrock și Kline se dorea a fi ,,login”. Sistemul lor s-a blocat, însă, imediat ce au tastat a doua literă. A fost nevoie de o oră pentru a trimite întregul cuvânt, dar până atunci, ,,lo” și-a cimentat locul în istoria internetului. Pentru Kleinrock, mesajul a căpătat oricum o cu totul altă semnificație.

Doi ani mai târziu, în 1971, primul e-mail a fost trimis de cercetătorul MIT Ray Tomlinson, de asemenea, prima dată când semnul ,,@” a fost folosit pentru a desemna un anumit destinatar al unui mesaj.

World Wide Web, așa cum îl cunoaștem acum, a fost inventat abia în 1989, când informaticianul britanic Tim Berners-Lee a inventat web-ul și tehnologiile de accesare, creare și partajare a paginilor web. El a publicat prima pagină web în 1991.

Când a avut loc prima căutare Google?

Însă multe dintre serviciile și site-urile web care definesc internetul modern nu au fost create decât la ani de zile după crearea acestuia, scrie USA Today.

Amazon a început să vândă produse abia în 1995, mai degrabă ca o librărie virtuală, prima căutare Google a avut loc în 1998, iar iTunes a fost lansat abia în 2003.

Între timp, cea mai mare rețea de socializare din prezent, Facebook, a fost inventată abia în 2004.

YouTube și-a ridicat cortina în 2005, Twitter nu a fost deschis pentru afaceri până în 2006 – iar Casa Albă și-a creat contul un an mai târziu. Instagram a fost creat la începutul deceniului, în 2010.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cartea de vizită a lui Elon Musk a ajuns pe Internet. Cum a reacționat cel mai bogat om din lume?

Un singur castor a lăsat fără acces la Internet mai multe orașe din Canada

Un sfert dintre utilizatorii de internet folosesc infrastructură predispusă la atacuri

O iluzie optică dintr-un tunel i-a înnebunit pe șoferi și a ajuns virală pe Internet

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase