Home » Istorie » Un sat galez scufundat a ieșit la suprafață după 140 de ani, din cauza secetei

Un sat galez scufundat a ieșit la suprafață după 140 de ani, din cauza secetei

Publicat: 21.08.2022

Spre deosebire de Atlantida, a fost nevoie doar de o perioadă de secetă pentru a readuce la suprafață satul galez scufundat cândva sub ape.

Lacul Vyrnwy, un rezervor din Powys, Țara Galilor, s-a evaporat suficient pentru a scoate la iveală vestigiile satului Llanwddyn.

Rămășițele satului au fost vizibile ultima dată în timpul secetei din 1976, relatează presa locală, potrivit CNN.

După săptămâni nesfârșite de temperaturi ridicate arzătoare și care au depășit recorduri în Marea Britanie, Lacul Vyrnwy este unul dintre multele râuri și rezervoare care s-au micșorat.

Potrivit Biroului Meteorologic al Marii Britanii, au fost înregistrate temperaturi record pentru Țara Galilor pe 18 iulie în comitatul Flintshire, din nord-est, atingând 37,1 grade Celsius, la aproximativ 72 de kilometri de lacul Vyrnwy.

Satul galez scufundat care a reapărut după mai mult de un secol

Fotograful Phil Blagg a declarat pe 16 august că părți ale satului au început să apară cu o săptămână mai devreme, dar a așteptat până în ultimul moment înainte de ploaie pentru a captura ruinele atunci când apa era la cel mai scăzut nivel.

Blagg, care locuiește în centrul Țării Galilor de 28 de ani și a vizitat lacul de mai multe ori, a fotografiat satul galez scufundat pe 13 august.

„Cel mai uimitor lucru pe care l-am văzut a fost podul de pe drumul care trecea peste pârâul din sat. (În anii 1800) a fost inundat și acum, după 140 de ani, îl puteți vedea din nou, aproape cum arăta atunci”, a spus el.

„Puteți distinge în mod clar drumul după cioturile de copaci aliniate. Stâlpii porții (sunt) încă la locul lor, (cum sunt) și părți ale caselor și zidurilor satului”, a adăugat el.

Locul în care fusese amplasat satul

Lacul Vyrnwy a fost cel mai mare rezervor artificial din Europa atunci când construcția sa ce a durat 10 ani a fost finalizată, în 1891, pentru a furniza apă dulce orașului Liverpool, din nordul Angliei.

Atunci când valea râului Vyrnwy s-a închis pentru a construi un baraj pentru a restricționa debitul râului, satul Llanwddyn, inclusiv cimitirul bisericii, a fost mutat, înainte ca fostul sat să fie scufundat.

Potrivit Hafren Dyfrdwy, compania de apă și deșeuri care administrează rezervorul, satul era format dintr-o biserică parohială, două capele, trei hanuri, 10 ferme și 37 de case, ale căror ruine pot fi văzute astăzi.

O purtătoare de cuvânt a Hafren Dyfrdwy a declarat marți pentru CNN că peisajul schimbat a stârnit mult interes pentru lac, adăugând faptul că au primit o mulțime de telefoane.

Vă recomandăm să citiți și:

10 lucruri mai puțin cunoscute despre faraonul Amenhotep al III-lea

6 invenții sumeriene care au schimbat cursul istoriei

Stilul de viață al locuitorilor din Pompeii, dezvăluit de noi descoperiri

7 invenții din Epoca de Aur care au schimbat definitiv lumea

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase