Home » Istorie » 6 invenții sumeriene care au schimbat cursul istoriei

6 invenții sumeriene care au schimbat cursul istoriei

Publicat: 14.08.2022

Sumerienii, care locuiau într-o zonă situată între râurile Tigru și Eufrat, în ceea ce este cunoscut astăzi drept sudul Irakului, au dezvoltat invenții care au afectat fundamental modul în care oamenii cultivau hrana, construiau locuințe, țineau evidența timpului și comunicau.

O mare parte din activitatea lor s-a datorat lipsei de resurse naturale: zona avea puțini copaci și aproape deloc piatră sau metal, ceea ce înseamnă că au fost nevoiți să folosească ingenios materiale precum lutul pentru orice, de la cărămizi la tăblițe de scris.

Adevărata lor ingeniozitate a constat în ceea ce privește organizarea, deoarece aveau capacitatea de a adapta tehnologii care fuseseră inventate în alte regiuni și de a le aplica la scară largă, fapt ce le-a permis să desfășoare comerț cu civilizațiile învecinate.

Așadar, de la roată la scris, iată 6 invenții sumeriene care au schimbat lumea.

1. Importanța scrisului

Deși nu este complet cert, sumerienii ar fi fost primii care au dezvoltat un sistem de scriere. Până în 2.800 î.Hr., aceștia foloseau comunicarea scrisă pentru a ține evidența mărfurilor pe care le făceau și le comercializau, cele mai vechi înregistrări ale textelor lor sunt pur și simplu numere și date despre mărfuri, mai degrabă decât mari opere de proză.

Inițial, s-au folosit pictograme, care erau în esență desene ale diferitelor obiecte. Pictografele au evoluat apoi în simboluri care reprezentau cuvinte și sunete. Scribii au folosit stuf ascuțit pentru a zgâria simbolurile în lut umed, care apoi era uscat pentru a forma tăblițe, indică History Hit.

Acest sistem de scriere a devenit cunoscut sub numele de cuneiform, care a fost apoi împrumutat de alte civilizații și folosit în Orientul Mijlociu timp de aproximativ 2.000 de ani și a fost înlocuit doar în epoca romană, când au fost introduse forme alfabetice.

2. Fabricarea cuprului

Sumerienii au fost primii care au folosit cuprul, unul dintre cele mai vechi metale neprețioase, încă de acum 6.000 de ani. Ei au reușit să facă capete de săgeți, lame și harpoane, iar mai târziu dălți, vase și ulcioare.

Aceste obiecte au ajutat la creșterea semnificativă a orașelor mesopotamiene, cum ar fi Uruk, Sumer, Ur și al’Ubaid.

De asemenea, sumerienii au folosit arme de cupru pentru prima dată, deoarece au inventat săbii, sulițe, buzdugane, praștii și bâte în acest scop. Odată cu invenția roții, aceste tehnologii au radicalizat lumea militară.

3. Inventarea roții a schimbat societatea

Sumerienii au fost primii care au folosit secțiuni circulare de bușteni ca roți pentru a transporta obiecte grele, unindu-le și rostogolindu-le, cea mai veche roată existentă din Mesopotamia datând din aproximativ 3.500 î.Hr.

Ei nu au inventat vehicule cu roți, dar au dezvoltat probabil primul car cu două roți, făcând o gaură prin cadrul căruciorului pentru a crea o osie, care apoi a conectat roțile pentru a forma un car.

Aceste care au fost cel mai probabil folosite în ceremonii sau de către armată, ori ca mijloc de a ocoli terenul accidentat al zonei rurale.

4. Apariția sistemului de calcul

Oamenii timpurii au numărat folosind metode simple, cum ar fi crestăturile din oase. Cu toate acestea, sumerienii au dezvoltat un sistem formal de numere bazat pe unități de 60 cunoscut sub numele de sistem sexagesimal, care a evoluat din necesitatea de a crea o politică comercială și fiscală.

Un mic con de lut a fost folosit pentru a desemna 1, o minge pentru 10 și un con mare de lut pentru 60. O versiune timpurie a numărătorii a fost inventată de sumerieni între 2.700 și 2.300 î.Hr.

Din momentul dezvoltării scrierii cuneiforme, pe tăblițele de lut au fost folosite semne verticale. Atribuirea simbolurilor pentru numere mari a fost condiționată de cerul nopții, pe care sumerienii l-au urmărit cu scopul de a pregătii calendarul lunar.

5. Sumerienii și-au numit pământul „țara oamenilor cu cap negru”

Acești oameni au fost responsabili pentru dezvoltarea primului sistem de guvernare și anume monarhia, deoarece cele mai vechi state au cerut un conducător pentru a guverna masele numeroase de oameni care trăiau într-o zonă extinsă.

Înainte de sistemul monarhic, preoții conduceau ca judecători de dispute, organizatori de ritualuri religioase, administratori de comerț și conducători militari.

Cu toate acestea, era nevoie de o autoritate legitimă, așa că a urmat o teorie conform căreia monarhul a fost ales divin și, mai târziu, o putere divină însuși. Primul monarh confirmat a fost Etana din Chiș, care a domnit în jurul anului 2600 î.Hr.

6. Astrologia și calendarul lunar

Sumerienii au fost primii astronomi care au cartografiat stelele în constelații separate, cum ar fi cele care au fost observate mai târziu de grecii antici. Ei au fost, de asemenea, responsabili pentru identificarea celor cinci planete vizibile cu ochiul liber.

Tot ei au documentat mișcările stelelor și planetelor. În primul rând, au folosit simboluri astrologice pentru a prezice viitoare bătălii și averile orașelor-stat și, de asemenea, au trasat luna lor de la începutul apusului și prima semilună a lunii noi.

Fazele Lunii au fost folosite și pentru a crea un calendar lunar. Anul lor era alcătuit din două anotimpuri, primul fiind vara care începea cu echinocțiul de primăvară, iar celălalt era iarna, care începea cu echinocțiul de toamnă.

Vă mai recomandăm și:

Test de cultură generală. Care este cea mai veche civilizație din lume?

Cum a devenit Mesopotamia leagănul civilizației?

5 informaţii esenţiale despre Mesopotamia, locul unde au apărut primele culturi şi imperii ale lumii

9 invenţii sumeriene care au schimbat cursul istoriei

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase