Home » Istorie » 10 lucruri mai puțin cunoscute despre faraonul Amenhotep al III-lea

10 lucruri mai puțin cunoscute despre faraonul Amenhotep al III-lea

10 lucruri mai puțin cunoscute despre faraonul Amenhotep al III-lea
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 16.08.2022

Anii de domnie ai faraonului Amenhotep al III-lea sunt considerați a fi apogeul civilizației egiptene antice.

Cunoscut sub numele de Amenhotep Magnificul sau Amenhotep cel Mare, Amenhotep al III-lea a fost al nouălea faraon al Dinastiei a XVIII-a și a domnit între 1386 și 1349 î.Hr.

Domnia sa a fost marcată atât de putere politică, cât și de realizări culturale, iar rezultatul a fost o perioadă de splendoare artistică, prosperitate și putere internațională fără precedent, indică History Hit.

Astăzi, Amenhotep al III-lea este amintit de sutele de statui care îl înfățișează și care rămân pentru viitor, însumând mai mult decât orice alt faraon.

1. Era fiul lui Tutmos IV

Amenhotep era fiul lui Tutmos al IV-lea și al soției sale minore Mutemwiya. Născut probabil în jurul anului 1401 î.Hr., Amenhotep a comandat mai târziu ca reprezentarea nașterii sale divine să fie afișată la Templul Luxor.

Astfel susținea că adevăratul său tată a fost zeul Amon, care și-a luat forma lui Tutmos IV la concepție.

2. A ales drept soție o femeie de rând

Probabil că Amenhotep al III-lea a devenit faraon la vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani. Este probabil ca un regent să fi guvernat până când a ajuns la vârsta potrivită.

Cu toate acestea, nu există nicio înregistrare a unui astfel de regent. În vârstă de aproximativ 12 ani și înainte de a deveni rege, faraonul Amenhotep s-a căsătorit cu Tiy, un om de rând.

În plus, căsătoria nu părea să fie motivată politic, ci în schimb a fost un parteneriat de sentiment autentic. Amenhotep i-a construit soției sale un lac vast în orașul T’aru, apoi a organizat un festival pe lac la care el și soția sa au navigat pe o barcă numită „Discul frumuseților”.

3. A avut cel puțin șase copii

Tiy a avut cel puțin șase copii cu Amenhotep. Cel mai mare și moștenitorul tronului, Tutmos a murit, ceea ce înseamnă că fratele său Amenhotep al IV-lea (numit mai târziu Akhenaton) a urcat ulterior pe tron.

De asemenea, cuplul a avut mai multe fiice numite Sitamun, Henuttaneb, Iset, Nebetah și Beketaten. Amenhotep este, de asemenea, uneori creditat pentru tatăl lui  Smenkhkare sau Tutankhamon, dar acest lucru este incert.

4. Era un expert în diplomație

Domnia lui Amenhotep a fost în mare parte pașnică. Se știa că s-a angajat în activități militare o singură dată, în al cincilea an de domnie, când a călătorit în Nubia pentru a înăbuși o rebeliune.

El a fost un maestru al diplomației, punându-și alte națiuni în slujbă, ademenindu-le cu aur și alte daruri. El a aranjat și căsătorii politice cu surorile și fiicele sale.

5. A fost primul faraon care a emis buletine regale de știri

Amenhotep a fost primul faraon care a folosit buletinele regale de știri pentru a împărtăși informații despre căsătoriile sale, proiectele de construcție și excursiile de vânătoare.

De exemplu, în primii săi ani, iubea călătoriile de vânătoare și a emis materiale comemorative mari în tot imperiul pentru a-și proclama câteva dintre isprăvile sale.

6. Faraonul era și un protector al artelor

Marea bogăție pe care a acumulat-o imperiul lui Amenhotep a dus la o revărsare de talent artistic. Patronatul său a stabilit noi standarde de realism și calitate în reprezentare, iar lucrările sale de construcție se găsesc și astăzi în tot Egiptul.

De exemplu, multe dintre cele mai frumoase statui din arta egipteană au fost comandate de Amenhotep, iar una dintre cele mai faimoase clădiri ale Egiptului Antic, Templul din Luxor, este probabil cea mai mare realizare a sa.

7. Faraonul l-a promovat pe vechiul zeu al Soarelui, Ra

Faraonul manifesta cea mai înaltă formă de devotament față de Amon-Ra, o combinație a zeității tebane Amon și a zeului Soarelui egiptean, Ra.

Patronajul pe care Amenhotep îl acorda religiei a oferit o ocazie perfectă pentru cel mai mare interes al său, anume artele și proiectele de construcție.

S-a susținut că numai aceste monumente îl fac mai mult decât demn de numele său, Amenhotep „cel Magnific”.

8. Faraonul a suferit de grave probleme de sănătate

Studiile asupra mumiei exhumate a lui Amenhotep au demonstrat că acesta a suferit de artrită și obezitate în ultimii săi ani.

În plus, probabil că suferea constant de dureri din cauza dinților uzați și plini de carii. Se crede că a murit între 40 și 50 de ani.

9. A fost îngropat în Valea Regilor

Amenhotep a fost îngropat în Valea Regilor, din afara Tebei. Mormântul său este cel mai mare din Valea de Vest a Regilor și include două camere laterale ale Marilor Sale Soții Regale, deși pare că niciuna dintre ele a fost îngropată acolo.

10. Prin comparație cu ceilalți faraoni, Amenhotep are cele mai multe statui care au supraviețuit trecerii timpului

Peste 250 de statui ale lui Amenhotep au rămas din perioada domniei sale, ceea ce înseamnă că are cele mai multe astfel de statui dintre orice faraon egiptean.

Statuile acoperă întreaga sa viață, ceea ce înseamnă că oferă o serie de portrete și istorii ale vieții sale, de-a lungul întregii sale domnii.

Vă mai recomandăm și:

Ce ascundeau faraonii Egiptului antic în interiorul piramidelor?

Arheologii au descoperit mormântul oficialului responsabil de documentele secrete ale faraonului Userkare

Mumia unui faraon egiptean cunoscut a fost desfăcută digital la 3.000 de ani după moartea sa

Arheologii egipteni au făcut descoperiri importante în Templul Faraonilor, la nord de Cairo

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase