Home » Istorie » Arheologii au găsit noi indicii despre una dintre cele mai importante migrații din istoria omenirii

Arheologii au găsit noi indicii despre una dintre cele mai importante migrații din istoria omenirii

Arheologii au găsit noi indicii despre una dintre cele mai importante migrații din istoria omenirii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.04.2022

Colonizarea umană a Pacificului este una dintre cele mai semnificative migrații din istoria omenirii. Acum, o descoperire arheologică făcută pe o mică insulă din Papua Noua Guinee a readus în discuție această așezare umană timpurie, iar arheologii cred că poate explica migrația spre est din urmă cu trei milenii.

Descoperirea unor oase animale și unelte pe Insula Brooker, la 200 km est de Papua Noua Guinee, sugerează că migrația oamenilor Lapita prin Papua Noua Guinee a fost mult mai extinsă decât s-a crezut până acum.

Oamenii Lapita, un grup cu descendență est-asiatică, sunt recunoscuți din punct de vedere arheologic drept primii oamenii care au ajuns pe insulele din Oceania, printre care se numără Tonga, Samoa și Vanuatu.

Acești oameni ar fi migrat acolo din sud-estul Asiei, prin arhipelagul Bismarck de pe coasta de nord-est a Noii Guinee în urmă cu 3.100 – 3.350 de ani.

Cea mai veche dovadă pentru obsidianul și animalele introduse de Lapita în sudul Noii Guinee

Grupurile asociate cu Lapita ar fi introdus ceramica, animale precum porci și găini, dar și limbile austroneziene în Noua Guinee, care a fost locuită de indigeni timp de cel puțin 50.000 de ani.

Arheologii cred că au descoperit cea mai veche dovadă pentru obsidianul (o rocă vulcanică) și animalele introduse de Lapita în sudul Noii Guinee. Descoperirile, detaliate într-un nou studiu publicat în jurnalul Nature Ecology & Evolution, datează din urmă cu 3.060 – 3.480 de ani, potrivit estimărilor.

Fragment de ceramică din cultura Lapita. Credit foto: Patrick Nunn/CC BY-SA 4.0/Wikimedia

Dr. Ben Shaw de la Universitatea Australiană Națională, principalul autor al studiului, a explicat că descoperirea dovedește „interacțiunea inițială dintre populațiile indigene, care erau deja în zonă, și migranții Lapita”.

„Au existat și alte schimbări la sistemele sociale de pe insulă la acea vreme, fapt care indică schimbări ale modului de trai al oamenilor de acolo”, a adăugat Shaw.

Interacțiunea cu populațiile indigene a fost crucială

„Această semnătură este nouă în arheologie, în special în această regiune a Noii Guinee. Lapita nu au rămas în zonă și eforturile au fost apoi direcționate spre est, fapt care a rezultat în colonizarea insulelor nelocuite din Pacific, precum Vanuatu și până la Tonga și Samoa”, a subliniat cercetătorul, citat de The Guardian.

Cercetătorii mai argumentează că „interacțiunea cu populațiile indigene a fost crucială în influențarea strategiilor de migrație care au culminat în colonizarea inițială a Oceaniei”.

De asemenea, Shaw a precizat că limbile austroneziene, introduse de grupurile Lapita, sunt vorbite pe majoritatea insulelor din Papua Noua Guinee.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Obstacole în calea migrației. Un zid uriaș de gheață ar fi blocat trecerea primilor americani

O vertebră umană descoperită în Valea Iordanului spune povestea migrației preistorice din Africa

Planctonul trece printr-o migrație globală, iar consecințele se vor simți chiar și în lanțul trofic

Marea migrație a tarantulelor. Masculii vor străbate chiar și zeci de kilometri pentru a-și găsi perechea

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase