Home » Istorie » O tânără îngropată într-o canoe, cel mai vechi astfel de ritual confirmat în Argentina

O tânără îngropată într-o canoe, cel mai vechi astfel de ritual confirmat în Argentina

O tânără îngropată într-o canoe, cel mai vechi astfel de ritual confirmat în Argentina
Credit foto: Perez et al, 2022, PLOS ONE
Publicat: 02.09.2022

O tânără îngropată într-o canoe în America de Sud, cu aproape 900 de ani în urmă, pare a fi cel mai vechi exemplu de înmormântare cu barca în această parte a lumii.

Arheologii au încercat recent să descifreze semnificația din spatele acestei înmormântări unice, ajungând la concluzia că canoea reprezintă probabil o încercare de a ușura călătoria spiritului în viața de apoi.

Individul a fost descoperit la Newen Antug, un loc de înmormântare al poporului Mapuche, situat în lanțul muntos Chapelco din Patagonia argentiniană, nu departe de granița cu Chile, indică IFL Science.

Ritual unic de înmormântare

Datând de acum aproximativ 890 de ani, oasele sugerează că a fost vorba de o femeie care avea între 17 și 25 ani la momentul morții. Ea pare să fi fost așezată în canoe cu pigment roșu pe față și pe antebrațe, alături de o colecție de obiecte destinate vieții de apoi, inclusiv un vas de ceramică și aproape o duzină de scoici.

Canoea, cunoscută sub numele de wampo, a fost făcută dintr-un singur trunchi de cedru chilian care a fost scobit folosind foc. În timp ce această metodă de fabricare a bărcilor și de îngropare a fost documentată în locuri din America de Sud, în diferite perioade de timp, aceasta este cea mai veche înregistrare a sa în Argentina.

Tânăra de la Newen Antug este un exemplu remarcabil pentru câteva motive. În mod ciudat, situl conține rămășițele altor doi indivizi, dar aceștia au fost pur și simplu îngropați în pământ.

Posibilele explicații

Mai mult, exemple ulterioare de înmormântare cu bărci în zona extinsă se găsesc de obicei în mormintele oamenilor, făcând înmormântarea și mai excepțională. Este un mister de ce această tânără a fost selectată pentru a fi îngropată cu barca, deși cercetătorii au fost dornici să descopere simbolismul și semnificația din spatele ritualului.

Înmormântările cu bărci au fost practicate de-a lungul istoriei de o varietate de culturi. Acestea sunt, probabil, cel mai strâns asociați cu vikingii din Scandinavia, despre care se știe că și-au îngropat războinicii și liderii în bărcile lungi tradiționale vikinge.

Cele mai multe astfel de exemple se găsesc în culturile maritime care au navigația profund împletită cu identitatea lor, dar această ultimă descoperire de la poalele Anzilor nu se potrivește prea bine cu acest tipar.

Simbolistica din spatele acestei înmormântări

În schimb, se bănuiește că barca a avut un rol mult mai metaforic, acționând ca un vas simbolic pentru a ajuta defunctul să călătorească în viața de apoi. Artefactele găsite în interiorul canoei, se pare, ar putea fi relicve pentru a plăti figurile mitologice de-a lungul acestei călătorii periculoase.

„În cadrul cosmovisionului mapuche, wampo sau canoe este conceput ca un mijloc de trecere la cealaltă viață. Figura mitică a ferrymanului (nontuefe) este un portar care ajută sufletele să treacă prin această încercare. Serviciile sale sunt plătite cu llangka, pietre de culoare albastră considerate de mare valoare. Această călătorie de tranziție alimentează narațiunile orale mapuche, care descriu suflete care călătoresc în wampos în josul râurilor subterane”, scriu autorii studiului.

„Îngroparea într-un wampo este o metaforă a tranziției sufletului mort sau a călătoriei în josul râurilor și peste mare, până la reședința sa finală”, concluzionează ei.

Vă mai recomandăm și:

Comori impresionante din Epoca Bronzului, descoperite într-un sit funerar

Complex funerar, vechi de 1.500 de ani, descoperit în Egipt. Cum era înmormântată elita vremii?

„Înmormântări în cer”, practica funerară prin care cadavrele sunt transportate în munți pentru a hrăni păsările

Arheologii au început excavarea primei nave funerare a vikingilor descoperită în ultimul secol, un actor faimos din ”Game of Thrones” li s-a alăturat

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase