Home » Istorie » Mormântul unei bărci din vremea vikingilor, descoperit într-unul dintre cele mai mari cimitire din Norvegia

Mormântul unei bărci din vremea vikingilor, descoperit într-unul dintre cele mai mari cimitire din Norvegia

Foto: Jani Causevic, NIKU
Publicat: 17.04.2022

Arheologii au localizat mormântul unei bărci din epoca vikingă, în apropiere de Øyesletta, în Norvegia.

Studiul care a făcut posibilă descoperirea a fost realizat de Institutul norvegian de cercetare a patrimoniului cultural (NIKU) și a fost întreprins în numele Nye Veier și al Consiliului Național al Patrimoniului.

Pentru a stabili cu precizie locul în care se afla barca din epoca vikingilor, arheologii au cercetat zona cu ajutorul radarului de penetrare a solului (GPR), în vederea pregătirii pentru construcția unui nou drum important.

Radarul de penetrare a solului este o metodă geofizică. Aceasta utilizează impulsuri radar pentru a obține imagini ale subsolului.

Unul dintre cele mai mari cimitire din Øyesletta

Este o metodă neinvazivă care permite reprezentarea datelor sub formă de profile, hărți în plan care izolează anumite adâncimi sau modele tridimensionale.

De asemenea, zona de studiu era deja cunoscută pentru că era unul dintre cele mai mari cimitire din Øyesletta, Norvegia, care a fost activ între 1500 și 2000 de ani în urmă.

Sondajul a dezvăluit acum mormântul unei bărci, pe lângă mai multe movile funerare. Barca descoperită măsoară între 8 și 9 metri și a fost așezată în pământ sub un tumul (sau movilă funerară).

Un obicei de înmormântare din epoca vikingilor

Descoperirea acesteia marchează primul mormânt al unei bărci descoperit în regiune și reprezintă un obicei de înmormântare care a existat în perioada cuprinsă între sfârșitul epocii fierului și epoca vikingă în multe așezări de coastă. Se crede că această practică era întâlnită atât în interiorul, cât și în afara granițelor Norvegiei.

„Acest lucru este incredibil de interesant. Descoperirea este uimitoare atât prin faptul că am găsit un astfel de mormânt al unei bărci, dintr-o perioadă îndepărtată, dar și pentru că, în acest mod, putem vedea cum utilizarea georadarului ne oferă posibilitatea de a explora și documenta istoria culturală prin metode noi și interesante”, a declarat arheologul NIKU, Jani Causevic, potrivit HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Înmormântări prin incinerare, folosind o urnă în altă urnă, au fost descoperite în Franța

Cercetătorii dezvăluie ritualurile de înmormântare din „cel mai vechi oraș din lume”

Peste 20 de noi războinici de teracotă, descoperiți la mormântul secret al primului împărat al Chinei

Un mormânt greco-roman care conținea 20 de mumii, descoperit de arheologi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase