O proprietate de lux dezgropată de arheologi datează de la începuturile Islamului

03 09. 2022, 15:00

O proprietate de lux dezgropată de arheologi care fac parte din Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) datează de la începuturile Islamului.

Echipa a făcut descoperirea în timpul lucrărilor de construire a unui nou cartier în orașul Rahat din deșertul Negev, situat în sudul Israelului.

Regiunea a fost condusă anterior de tribul Al-Tayaha (clanul Al-Hezeel), un popor beduin din Negev care s-a stabilit în Peninsula Sinai în primii ani ai cuceririlor musulmane, scrie Heritage Daily.

O proprietate de lux dezgropată de arheologi are un rezervor de apă tăiat în stâncă

Această proprietate de lux dezgropată de arheologi este mare, cu o curte centrală, și se află deasupra unui complex boltit și a unui rezervor de apă tăiat în stâncă, adânc de 3 metri; toate acestea datează de la începutul Epocii de aur a islamului, în secolele VIII-IX d.Hr.

Proprietatea are patru aripi, una dintre acestea avânde o sală pavată cu podea de marmură și piatră și pereți decorați cu fresce cu pigmenți fin colorați cu roșu, galben, albastru și negru.

Unele dintre celelalte camere au o podea din ipsos și cuptoare mari pentru gătit, acolo descoperindu-se și fragmente  de vase de mâncare delicate, din sticlă.

Descoperirile vor putea fi vizitate de public

„Moșia luxoasă și bolțile subterane impresionante sunt dovada averii proprietarilor. Statutul și bogăția lor le-au permis să construiască un conac de lux care a servit drept reședință, dar și pentru divertisment”, au spus directorii de săpături Oren Shmueli, dr. Elena Kogan-Zehavi și dr. Noé D. Michael.

„Autoritatea pentru Antichități din Israel și Autoritatea pentru Dezvoltarea și Așezarea Beduinilor plănuiesc împreună să conserve și să expună descoperirile pentru publicul larg”, a declarat Eli Eskosido, directorul Autorității pentru Antichități din Israel.

Vă recomandăm să citiți și:

200 de ani de istorie, scoși la lumină în Peștera Mamutului, cel mai vechi sistem de peșteri din lume

Ziua în care Orientul şi Occidentul s-au despărţit pentru totodeauna din punct de vedere religios

Rămășițe umane și sacrificii de animale, vechi de 2.000 de ani, descoperite în Anglia

„Stăpânul Universului”, misterioasa zeitate din Palmira antică, a fost identificat de cercetători