Home » Istorie » Test de cultură generală. Cine a fost ultima soție a lui Henric al VIII-lea?

Test de cultură generală. Cine a fost ultima soție a lui Henric al VIII-lea?

Publicat: 12.09.2022

Catherine Parr sau Katherine Parr (1512-1548) a fost a șasea și ultima soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei (a domnit între 1509 și 1547).

Catherine a fost fiica lui Sir Thomas Parr de Kendall, un funcționar al casei regale. Rămăsese văduvă de două ori – în căsătoriile cu Edward Borough și cu John Neville, Lord Latimer, până în momentul în care s-a căsătorit cu Henric, la 12 iulie 1543.

Tactul ei i-a permis să exercite o influență benefică asupra regelui în ultimii ani ai domniei sale. A dezvoltat o strânsă prietenie cu cei trei copii pe care Henric îi avea din căsătorii anterioare și s-a dedicat educației lor.

Umanistă, a fost prietenă cu reformatorii protestanți. Interacțiunea cu regele a salvat-o de conservatori, în special de Stephen Gardiner, care doreau să o distrugă în 1546.

O femeie erudită și profund religioasă

După moartea lui Henric, în ianuarie 1547, Ecaterina s-a căsătorit cu un fost pretendent, Thomas, Lord Seymour de Sudeley, care a fost amiral al Angliei între 1547 și 1549, dar a murit la scurt timp după ce a dat naștere unei fiice.

O femeie erudită și profund religioasă, așa a fost descrisă în ultimul an al vieții sale.

În ceea ce îl privește pe Thomas Seymour, baron Seymour, acesta a fost un lord, amiral al Angliei din 1547 până în 1549.

Intrigile sale politice au dus la execuția sa pentru trădare și au contribuit astfel la căderea în 1549 a fratelui său mai mare, Edward Seymour, duce de Somerset, care era lord protector (regent) al tânărului rege Edward al VI-lea.

Cu cine s-a căsătorit Catherine după moartea lui Henric al VIII-lea?

În 1547, Seymour s-a căsătorit cu văduva lui Henric al VIII-lea, Catherine Parr. În scurt timp a exercitat o influență considerabilă asupra tânărului rege și și-a folosit funcția pentru a încheia înțelegeri ilegale, dar profitabile, cu pirații de pe Canalul Mânecii.

Prin astfel de intrigi, a încercat să obțină puterea supremă. După moartea soției sale, în septembrie 1548, Seymour și-a exprimat clar intenția de a se căsători cu fiica lui Henric al VIII-lea, prințesa Elisabeta (mai târziu regina Elisabeta I, 1558-1603).

Cu toate acestea, în scurt timp, el a fost arestat și executat, prin decapitare, scrie Britannica.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Pedeapsa cruntă pe care a primit-o autorul ”Utopiei” după ce l-a înfruntat pe regele Henric al VIII-lea

Tezaur de monede din aur, dedicate nevestelor regelui Henric al VIII-lea, descoperit în grădina unei familii

O descoperire recentă dezvăluie cât de minuțios a fost planul de execuție a lui Anne Boleyn, pus la punct de Henric al VIII-lea

Evoluțiile politice de la curtea regelului Henric al VIII-lea s-au reflectat chiar și în arta sacră

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase