Home » Istorie » Edward Snowden, trădător sau erou?

Edward Snowden, trădător sau erou?

Publicat: 16.10.2022

Edward Snowden, pe numele său întreg Edward Joseph Snowden, s-a născut la 21 iunie 1983, în Elizabeth City, Carolina de Nord și este un avertizor de integritate (whistleblower) american.

În 2013 a dezvăluit existența unor programe secrete de colectare a informațiilor de către Agenția Națională de Securitate ( NSA).

Snowden, inculpat într-un proces penal în SUA și acuzat de spionaj şi furt de secrete de stat, riscă până la 30 de ani de închisoare.

Ce este avertizorul de integritate?

Acea persoană care aduce la cunoștința publicului sau a autorităților existența unor activități ilegale sau imorale desfășurate în cadrul unui departament guvernamental, în cadrul unei organizații publice sau private sau a unei firme.

Informațiile oferite de avertizorul de integritate pot fi de mai multe categorii: informații legate de încălcarea legilor, a regulilor sau regulamentului unor companii, informații care reprezintă amenințări ale interesului public ori securității publice, fraudă sau orice altă formă de corupție.

Pentru cine a lucrat Snowden?

Snowden a fost angajat al serviciului de pază și al sectorului tehnic din cadrul serviciului de spionaj american CIA și NSA (Agenția Națională de Securitate), până în anul 2013, lucrând ca agent secret în sistemul de administrație și consultare al firmei Booz Allen Hamilton. Snowden avea acces la informațiile secrete ale serviciului de spionaj american, dintre care și cele obținute prin programul agenției NSA PRISM de supraveghere și spionare a rețelelor de Internet.

Începând cu 2007, Edward Snowden devine deranjat de munca pe care o face, considerând-o nepotrivită valorilor sale morale. Cu toate acestea, nu ia nicio atitudine concretă sperând că, odată cu investirea în funcția de președinte al Americii a lui Barak Obama, vor apărea îmbunănățiri și modificări în sectorul pe care Snowden îl reprezenta. Pentru că speranțele sale au fost deșarte, în 2013 decide să facă publice informații care dezvăluiau cum serviciile statului american deținea un adevărat sistem de supraveghere în masă prin care își spionau cetățenii.

Refugiat în Hong Kong

Fiind conștient de pericolul în care se află și de faptul că dezvăluirile sale vor avea un mare răsunet la nivel global, Snowden pleacă în Hong Kong, acolo unde urmează să-l întâlnească pe Glenn Greenwald, jurnalist al publicației The Guardian căruia îi furnizează toate informațiile pe care le dorea publice. Deși articolul din The Guardian a fost publicat fără a se face referire la sursa care a dezvăluit informațiile, la data de 9 iunie 2013, Sweden iese în față declarând public că el este cel care a pus la dispoziția ziaristului britanic toate datele secrete și controversate despre amploarea operațiunilor de supraveghere ale NSA.

De atunci, nu s-a mai întors în SUA, fiind acuzat de înaltă trădare, mai exact de furt al bunurilor guvernamentale, comunicare neautorizată de informații legate de apărarea națională și comunicare voită a informațiilor clasificate către o persoană neautorizată, autoritățiile americane încercând în repetate rânduri să obțină extrădarea sa.

Ce date a făcut publice?

Printre dezvăluirile lui Snowden se află cele conform cărora operatorii telefoniilor mobile din SUA erau obligați de către Agenția Națională de Securitate să furnizeze în mod constant informații despre clienții lor, informațiile referindu-se la numele clienților, numerele lor de telefon, durata și ora anumitor apeluri pe care le efectuau sau orice altă informație considera NSA că îi este utilă, potrivit Britannica.

De asemenea, Snowden a vorbit și despre sistemul NSA prin care accesa serverele unora dintre marile companii americane precum Google, Facebook, Microsoft sau Apple, cerându-le acestora informații despre utilizatori și despre tehnicile dezvoltate de NSA care spărgeau tehnologiile de criptare a informațiilor care circulau pe Internet.

Snowden a vorbit și despre operațiunile de spionare ale NSA

Mai mult decât atât, Snowden a vorbit și despre operațiunile de spionare ale NSA, operațiuni ce vizau peste 100 de lideri mondiali, iar printre aceștia s-ar fi numărat Angela Merkel, cancelarul german și Dilma Roussef, președintele Braziliei.

„Sunt tot felul de documente care ar fi avut un impact major pe care nu le-am făcut publice, pentru că a face rău oamenilor nu e scopul meu. Transparența este. Sunt dispus să sacrific toate acestea pentru că nu pot, cu conștiința curată, să permit guvernului american să distrugă confidențialitatea, libertatea Internetului și libertățile de bază pentru oamenii din întreaga lume cu această masivă mașină de supraveghere pe care o construiește în secret”, declara Edward Snowden.

Refugiat în Rusia

La data de 23 iulie 2013, Edward Snowden a părăsit China, în momentul în care autoritățile chineze au acceptat extrădarea lui. A ales să plece în Rusia, însă a călătorit fără pașaport, acesta fiindu-I anulat de autoritățile americane.

Ajuns pe teritoriul Rusiei, Snowden a rămas blocat în zona de tranzit a aeroportului Sheremetyevo din Moscova, refuzând să părăsească aeroportul, și-a angajat un avocat rus și a cerut azil politic în peste 20 de țări. La 1 august 2013, Rusia i-a acordat azil politic pentru o perioadă de un an, respingând în repetate rânduri cererile guvernului american de a-l extrăda pe Snowden.

În prezent, acesta se află tot acolo, iar pe 26 septembrie a.c, Vladimir Putin i-a acordat lui Snowden cetățenia rusă, la nouă ani după ce acesta a făcut publice informațiile secrete despre monitorizarea apelurilor telefonice în SUA și ale mesajelor și datelor care circulă pe Internet, prin diverse rețele și platforme.

„Vreau să mă întorc şi să am parte de un proces echitabil”

„Vreau să mă întorc şi să am parte de un proces echitabil, dar, din păcate, nu poate fi vorba despre aşa ceva acolo (în Statele Unite)”, spunea Snowden, în 2015, în cadrul unei teleconferinţe organizate de jurnalişti ai CBC şi Ryerson University din Toronto.

Ca urmare a dezvăluirilor lui Snowden, în 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Marea Britanie pentru recurgerea masivă la interceptarea comunicaţiilor, declarând că măsurile luate în vederea obținerii acestor date de la furnizorii accesului la Internet au fost ilegale, încălcând articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului privind „dreptul la libertatea de expresie” și, de asemenea, articolul 8 al Convenţiei privind dreptul la respectarea vieţii private şi familiale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Edward Snowden, fost colaborator al CIA, a primit cetăţenie rusă

Edward Snowden a dezvăluit motivul pentru care solicită cetățenia rusă, în „era pandemiilor și a granițelor închise”

Snowden afirmă că Guvernul american nu ştie de existenţa unor forme de viaţă extraterestră

Mărturiile lui Edward Snowden despre epilepsie, afecţiunea care l-a marcat

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase