Home » Istorie » Test de cultură generală. Ce oraș mai este numit și „Orașul Etern”?

Test de cultură generală. Ce oraș mai este numit și „Orașul Etern”?

Publicat: 15.11.2022

După ce au fost abandonați pe malul râului Tibru, gemenii Romulus și Remus au fost salvați și alăptați de o lupoaică. La maturitate, cei doi au decis să fondeze un nou oraș, dar nu au fost de acord cu privire la locația acestuia.

Romulus a rezolvat disputa ucigându-și fratele și dând numele său noului oraș – povestea despre cum și-a primit numele Roma este pe cât de faimoasă, pe atât de legendară, dar cum a ajuns orașul să fie poreclit Orașul Etern?

Puterea necruțătoare a Romei antice i-a făcut pe mulți dintre cetățenii săi să creadă că orașul va dăinui la nesfârșit.

După ce a învins dușmani formidabili precum cartaginezii și etruscii și a extins imperiul până în cele mai îndepărtate zone ale Europei și Africii, nu este greu de înțeles de ce această credință era atât de răspândită.

Orașul care va dăinui la nesfârșit?

Scriitorii și poeții romani se lăudau cu realizările glorioase și istoria ilustră a orașului lor. În poemul său epic Eneida, poetul Virgiliu a scris versul imperium sine fine – un imperiu fără sfârșit. Scrisă între anii 29 și 19 î.Hr., el se referă la imperiul veșnic pe care Enea, un erou troian mitic, a fost profetizat că ar fi avut un rol în crearea acestuia (vechii romani susțineau că Enea era un strămoș al lui Romulus).

Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor, poetul Tibullus a fost cel care a făcut prima referire explicită la Roma ca fiind Orașul Etern în secolul I î.Hr.

„Romulus încă nu ridicase zidurile Orașului Etern, acolo unde Remus, în calitate de co-guvernator, era sortit să nu locuiască.”

Inventator al expresiei Urbs Aeterna, sau Orașul Etern (care mai târziu a dat naștere expresiei Roma eternă), Tibullus a fost responsabil pentru începutul tendinței romanilor de a considera orașul lor ca fiind apogeul societății – dacă Roma ar fi căzut, ar fi căzut și restul lumii.

Romanii considerau orașul lor drept apogeul societății

Expresia lui Tibullus a devenit tot mai populară în timpul domniei lui Augustus, deoarece Virgiliu și Ovidiu, considerați doi dintre cei mai mari poeți latini, au preluat-o și au folosit-o în propriile opere.

Liviu, un istoric roman și autor al unei cronici monumentale a Romei în 142 de volume, a adoptat, de asemenea, fraza. Acesta a devenit atât de răspândită încât a ajuns chiar și în mai multe documente oficiale ale Imperiului Roman, scrie Culture Trip.

Este posibil ca imperiul să fi căzut în cele din urmă, dar eticheta fusese deja întipărită.

Având în vedere că cinematografia, literatura și cultura populară continuă să se refere la Roma ca fiind Orașul Etern, porecla nu pare să dea semne că va dispărea prea curând.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Vilă romană de lux, veche de 2.000 de ani, dezgropată în Bavaria

Piese de tezaur de la muzeele din țară, aduse la o expoziție de la Muzeul Țăranului Român

Cum Imperiul Roman a putut deveni puternic cu ajutorul imigranţilor

El a fost cel mai bine platit atlet in Imperiul Roman

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase