Home » Istorie » Un hipocaust în stare impecabilă a fost găsit în orașul Bonn

Un hipocaust în stare impecabilă a fost găsit în orașul Bonn

Hipocaustul descoperit recent în Bonn. Foto: Marcel Zanjani/LVR Office for the Preservation of Archaeological Monuments in the Rhineland
Publicat: 19.11.2022

Un hipocaust (sistem de încălzire prin pardoseală) în stare impecabilă a fost descoperit în rămășițele unei clădiri romane din Bonn, Germania.

Casele private și băile cu încălzire luxoasă cu hipocaust nu sunt descoperiri neobișnuite în Germania, clasele superioare au fost primele care au adoptat cultura romană și confortul în teritoriile învecinate, dar aceasta este unică pentru starea sa de conservare neatinsă.

Podeaua inițială este încă la locul său peste spațiul gol, susținută de stâlpi obișnuiți de țiglă (stive de pilae). De obicei, podelele de deasupra sistemelor de hipocaust se prăbușesc și cavitatea se umple cu pământ sau resturi. Acesta este un exemplu extraordinar de structură hipocaust nedeteriorată.

Un hipocaust în stare impecabilă a fost găsit în timpul unor lucrări de reabilitare de conducte

Clădirea romană a fost descoperită într-un sit arheologic de la niște lucrări de gaze și apă. Se știa că în zonă se află o clădire romană antică, deoarece descoperirile au apărut pentru prima dată în secolul al XIX-lea, așa că arheologii au excavat traseul planificat al conductelor de gaz și apă.

Părți din acest hipocaust în stare impecabilă au apărut rapid; era mai aproape de suprafață decât s-a crezut. Au fost descoperite trei camere, iar fragmentele de tencuială pictate de pe pereți indică că au fost decorate elaborat.

Documentarea cavității din camera hipocaustului s-a dovedit a fi dificilă, deoarece poate fi văzută doar printr-o gaură îngustă din podeaua romană. Cu ajutorul camerelor video, a fost posibilă captarea majorității acestei cavități.

Sistemul hipocaust este unul amplu

Pentru a putea înțelege mai precis dimensiunea cavității, LVR-ABR a efectuat o măsurătoare cu georadarul. Cu această metodă este posibilă identificarea structurilor din pământ fără să fie nevoie de excavare. Imaginea radar a arătat că încălzirea prin pardoseală era situată sub o încăpere cu absidă.

Cu toate acestea, nici aici nu poate fi înregistrată întreaga întindere a încăperii și a sistemului de încălzire, deoarece condițiile de la suprafață limitează spațiul de măsurare.

O clădire impunătoare

Săpăturile de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din anii 1920 și 1950 au scos deja la iveală pereți și încăperi care aparțineau unei clădiri impunătoare romane. Clădirea a fost interpretată până acum drept o moșie romană, o vilă rustică, scrie History Blog.

Cu toate acestea, noile descoperiri fac să pară posibile și alte funcții. „Poate că avem de-a face și cu o mică instalație de baie aici, la sud de tabăra legionară din Bonn”, spun arheologii. Pentru a putea spune mai precis, trebuie mai întâi evaluate rezultatele săpăturii.

Pentru a păstra sistemul hipocaust in situ, arheologii vor reumple cavitatea folosind pământ lichid, un material special care se solidifică într-un spațiu, dar este ușor de îndepărtat ca un lichid ori de câte ori este nevoie. Acest lucru va împiedica pământul să cedeze și cavitatea să se prăbușească, făcând în același timp situl neprețuit disponibil pentru viitoarele explorări arheologice.

Vă recomandăm să citiți și:

Misterul pumnalului lui Tutankhamon. Este într-adevăr alcătuit dintr-un material extraterestru?

Un copil din Epoca de Piatră, îngropat cu pene de pasăre, fibre de plante și blănuri

Împărăteasa care a făcut istorie în Rusia şi care i-a uimit pe toţi cu apetitul ei sexual de nestăpânit

Încă 24 de morminte nemarcate ar putea fi victime ale Masacrului de la Tulsa

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase