Home » Istorie » Vilă romană de lux, veche de 2.000 de ani, dezgropată în Bavaria

Vilă romană de lux, veche de 2.000 de ani, dezgropată în Bavaria

Publicat: 03.11.2022

Rămășițele de la o vilă romană de lux veche de 2.000 de ani au fost descoperite în Kempten, Bavaria. Situat la capătul vestic al orașului antic, lângă districtul templului (cea mai dorită parte a orașului), domusul era mare, de cel puțin 8.600 de metri pătrați, dispuși pe două etaje. Avea podele din șapă, pereți cu fresce și băi private cu apă caldă, cu încălzire prin pardoseală cu hipocaust.

Cel mai interesant lucru despre descoperiri pentru arheologi: această vilă romană de lux s-a numărat printre niște case private de piatră.

„Nu veți găsi astfel de clădiri private din piatră nicăieri în sudul Germaniei în această perioadă timpurie, la începutul secolului I”, spune Johannes Schiessl, de la departamentul de arheologie al orașului Kempten. Asta înseamnă că în timp ce în altă parte coloniștii romani încă locuiau în clădiri din lemn și lut, înalta societate din Cambodunum se pare că locuia deja în case din cărămidă.

O vilă romană de lux timpurie a fost construită din materiale neașteptate pentru acea vreme

Ceea ce este astăzi Kempten a fost fondat drept Cambodunum pe locul așezării celtice distruse de forțele lui Nero Claudius Drusus Germanicus (tatăl lui Germanicus asociat de obicei cu acest cognomen) și fratele său Tiberius, în anul 15 î.Hr.

În primul deceniu al noului mileniu, orașul Cambodunum a fost construit conform planului tipic roman de grilă, cu clădiri publice majore, inclusiv băi, temple și un forum. A fost centrul administrativ al regiunii și sediul guvernatorului roman al provinciei romane Raetia.

Cambodunum a rămas capitala provinciei până în anul 120 d.Hr. ,când Augsburg, alias colonia romană Augusta Vindelicum, a primit rolul, relatează The History Blog.

Orașul Cambodunum

Cambodunum este cel mai vechi oraș german menționat în scris, iar descoperirea domusului privat de lux subliniază că romanizarea Bavariei, dezvoltarea unei culturi urbane care o oglindește pe cea a Romei, a început la Kempten. De asemenea, dovedește că orașul timpuriu, despre care se credea că a fost construit în mare parte din lemn, a folosit arhitectură de piatră și cărămidă de înaltă calitate pentru structuri civice importante și pentru casele celor bogați.

Descoperirile vor fi documentate temeinic și apoi reîngropate pentru propria lor protecție. Scopul final, însă, este păstrarea rămășițelor in situ pentru a fi expuse ca parte a Parcului Arheologic Cambodunum, cel mai mare parc arheologic roman din sudul Germaniei și singurul cu un complex de temple galo-romane care include replici la scară reală ale clădirilor antice.

Vă recomandăm să citiți și:

Bătrânul de 80 de ani care a umilit armata ungurilor. ”Pe unde mergea toţi picau”

Codex Gigas sau „Biblia Diavolului”. Ce secrete întunecate ascunde?

Lupta contra-cronometru pentru a găsi sculpturile antice de pe baobabi

Dinozaurii mumificați sunt surprinzător de comuni și acum știm de ce

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase