Home » Istorie » Primele portrete de mumie găsite în ultimii 112 ani, descoperite la Fayoum

Primele portrete de mumie găsite în ultimii 112 ani, descoperite la Fayoum

Primele portrete de mumie găsite în ultimii 112 ani, descoperite la Fayoum
Foto: Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt
Publicat: 11.12.2022

Misiunea arheologică egipteană a scos la iveală o clădire funerară monumentală și portrete de mumie din perioadele ptolemaice și romane la situl arheologic Garza din Fayoum, la aproximativ 60 de kilometri sud de Cairo, Egipt.

Acestea sunt primele portrete de mumie găsite într-o săpătură arheologică de la Fayoum de când Flinders Petrie a găsit 146 de portrete într-o necropolă din epoca romană în 1910-1911.

Satul Garza a fost fondat ca Philadelphia sub domnia lui Ptolemeu al II-lea Philadelphus (309–246 î.Hr.). Săpăturile au fost în desfășurare din 2016 și au scos la iveală numeroase artefacte care datează de la întemeierea sa până la dominația romană, în secolul al III-lea d.Hr.

Unde au fost găsite aceste portrete de mumie?

Clădirea este în stilul unei case funerare. A fost construită din blocuri de piatră cu camere pentru morminte încorporate sau tăiate în pereți. Pardoseala a fost pavată cu plăci de var și vopsită în culori alternante, ca o tablă de șah. Pe latura de sud se afla o sala cu colonade în care au fost descoperite rămășițele a patru coloane. O stradă mică și îngustă duce la clădire.

În interiorul clădirii funerare, echipa misiunii a descoperit o serie de sicrie atât în stil egiptean umaniform, cât și în stil grecesc, cu capacul în două ape.

Unul dintre sicriele umaniforme este acoperit cu un exemplu rar de mască de cartonaj cu perucă în stilul egiptean antic, care datează din secolul I î.Hr. Portretele mumiei includ un tablou frumos pe panou ce înfățișează o tânără cu păr împletit și bijuterii, care poartă cercei, două coliere, inele, brățări. Tânăra ține o ghirlandă de trandafiri într-o mână și un vas mic în cealaltă. Acest tipul de vas a fost produs în Garza antică, notează The History Blog.

Ce ne dezvăluie descoperirile?

Ceea ce s-a descoperit în acest sit ilustrează diversitatea și diferența în acuratețea și calitatea procesului de îmbălsămare din perioada ptolemaică și romană, ceea ce indică statutul economic al defunctului, începând de la îmbălsămare de înaltă calitate până la înmormântări simple.

În plus, într-unul dintre sicriele de lemn a fost găsită o statuie rară de teracotă a zeiței Isis-Afrodita.

De asemenea, a fost descoperit un set de înregistrări realizate din papirus cu inscripții în grafia demotică și greacă care indică condițiile sociale, economice și religioase ale locuitorilor din regiune în acea perioadă.

Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt a explicat cele mai recente descoperiri într-un comunicat de presă.

Vă recomandăm să citiți și:

Bule dintr-un ocean antic au fost găsite în stâncile din New York

Măruntaiele unui dinozaur carnivor, descoperite într-o fosilă foarte rară

Scurgerile antice de sub Colosseum dezvăluie oasele unui gladiator neașteptat

O fosilă rară a unei specii de leu american dispărute de 11.000 de ani, descoperită în fluviul Mississippi

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase