Home » Istorie » Scurgerile antice de sub Colosseum dezvăluie oasele unui gladiator neașteptat

Scurgerile antice de sub Colosseum dezvăluie oasele unui gladiator neașteptat

Foto: Pixabay
Publicat: 04.12.2022

În urma descoperirii din scurgerile antice de sub Colosseum, arheologii au spus că haite de câini asemănători cu Teckelul ar fi fost puse să lupte cu animale mai mari, cum ar fi urșii, sau să efectueze acrobații.

Arheologii au spus că au găsit pentru prima dată rămășițele unor câini de talie mică, asemănători cu Teckelul, în timp ce excavau scurgerile antice de sub Colosseum, monument vechi de 2.000 de ani, datând din Roma antică.

„Am găsit multe oase de câini care erau asemănătoare Teckelului modern”, a declarat Alfonsina Russo, directoarea Colosseumului.

„(Câinii) aveau mai puțin de 30 de centimetri înălțime. Credem că au fost folosiți pentru a efectua trucuri acrobatice, așa cum ați vedea într-un circ de astăzi. Însă este posibil să fi fost folosiți și în vânători înscenate sau chiar puși să lupte împotriva urșilor sau a altor animale mari. Nu putem ști sigur”, a explicat ea.

Ce au dezvăluit scurgerile antice de sub Colosseum?

„Venatio” era un tip de divertisment în Roma antică în care diferite animale erau puse să se lupte sau antrenate să facă trucuri, scrie Science Alert.

Câinii ar fi fost mai degrabă strămoși ai Teckelului decât teckeli adevărați, se menționează în studiu.

Rasa modernă de teckel a apărut la începutul secolului al XVIII-lea în Germania și a fost dezvoltată pentru a intra în gropi și a vâna bursuci.

Ei au fost „crescuți pentru a fi vânători independenți de pradă periculoasă, pot fi curajoși până la nebunie”, potrivit American Kennel Club (AKC).

Ce s-a mai descoperit sub vechea arenă romană?

Arheologii de la Colosseum au mai găsit în scurgerile antice oase de câini mari, leoparzi, lei, urși și struți.

Descoperirile au fost făcute în timpul unui studiu de un an, în timpul căruia arheologii au străbătut 70 de metri de canale de scurgere de sub Colosseum, care putea găzdui până la 50.000 de spectatori.

Alături de rămășițele animalelor, au găsit și rămășițele de gustări, printre care fructe, nuci și măsline, pe care spectatorii le-ar fi mâncat în acele timpuri.

Ei au descoperit, de asemenea, peste 50 de monede de bronz din perioada romană târzie și o monedă de argint din jurul anilor 170-171 d.Hr. care comemora domnia împăratului Marcus Aurelius, monedă care a fost popularizată de filmul Gladiatorul.

Vă recomandăm să citiți și:

Încă 24 de morminte nemarcate ar putea fi victime ale Masacrului de la Tulsa

Dispariția Omului de Neanderthal, explicată prin tendința acestuia de a se reproduce cu Homo Sapiens

Vilă romană de lux, veche de 2.000 de ani, dezgropată în Bavaria

Unui melc antic de acum 99 de milioane de ani îi creștea păr pe cochilie

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase