Home » Istorie » Picturile rupestre au dezvăluit primul calendar lunar folosit de oameni

Picturile rupestre au dezvăluit primul calendar lunar folosit de oameni

Picturile rupestre au dezvăluit primul calendar lunar folosit de oameni
Picturi rupestre în peștera Lascaux. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09.01.2023

O mică echipă din Regatul Unit, formată atât din cercetători, cât și din arheologi amatori, au descifrat picturi rupestre făcute de vânători-culegători cu zeci de mii de ani în urmă. Echipa crede că acestea ar putea reprezenta primul calendar lunar.

Descoperirea a fost descrisă în Cambridge Archaeological Journal.

Oamenii de știință și arheologii amatori cunosc de mult timp picturile rupestre din toată Europa și Regatul Unit realizate de oameni în trecutul îndepărtat. Cercetările anterioare au arătat că acestea au fost realizate de vânători-culegători din era glaciară care trăiau în principal din carnea animalelor. Acele animale erau adesea înfățișate pe pereții peșterilor în care locuiau oamenii vremii.

Însă un anumit aspect al desenelor rupestre rămăsese un mister: anumite puncte și liniuțe plasate lângă animale. În acest nou studiu, cercetătorii susțin că au descifrat în cele din urmă semnele.

Primul calendar lunar le făcea munca mai ușoară vânătorilor

După mai mulți ani de studiu, cercetătorii au descoperit că semnele coincideau cu ceea ce ar fi fost comportamentele sezoniere ale animalelor, cum ar fi împerecherea sau nașterea. Astfel de informații, notează cercetătorii, ar fi fost foarte importante pentru vânătorii timpurii, deoarece au ajutat la ținerea evidenței animalelor care vor fi ucise cel mai ușor într-o anumită perioadă de timp.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că informațiile sezoniere desenate pe pereți ar putea fi împărțite în 13 perioade, care coincid cu anul calendaristic lunar. Acest lucru este o dovadă că desenele sunt primul calendar lunar.

Oamenii au descoperit, de asemenea, că anumite semne, cum ar fi simbolurile în formă de Y, conțineau informații specifice, cum ar fi începutul sezonului de naștere pentru un anumit animal, în timp ce alte semne au notat informații sezoniere, cum ar fi zăpada.

Nu toate semnele au fost descifrate

Cercetătorii sugerează, de asemenea, că un astfel de sistem de înregistrare ar putea fi interpretat ca un mijloc de scriere, sau poate un sistem de proto-scriere, despre care ei notează în continuare că ar fi o dovadă a celei mai vechi forme de scriere a Homo sapiens.

Oamenii concluzionează remarcând că trebuie depusă mai multă muncă în studiul artei peretelui: există semne care încă nu au fost încă descifrate, potrivit Phys.org.

Vă recomandăm să citiți și:

Râși medievali din aur, expuși pentru prima dată după descoperire

Oamenii antici ar fi navigat pe Mediterană în urmă cu 450.000 de ani

Rune misterioase ale vikingilor, descoperite într-un loc neașteptat

Istoria pierdută a domesticirii pisicilor a fost, în sfârșit, deslușită

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase