Home » Istorie » Râși medievali din aur, expuși pentru prima dată după descoperire

Râși medievali din aur, expuși pentru prima dată după descoperire

Publicat: 29.12.2022

O pereche de râși medievali din aur, folosiți cândva pe post de cercei, cu decorațiuni minuțioase și complicate, a fost expusă pentru prima dată de la descoperirea în apropierea orașului medieval armean Ani, din estul Turciei.

Ani a fost fondat în secolul al V-lea pe un deal cu vedere la râul Akhurian, granița modernă dintre Turcia și Armenia, la intersecția mai multor rute comerciale importante de pe Drumul Mătăsii.

Orașul a prosperat și a crescut de-a lungul secolelor, atingând apogeul în secolul al XI-lea drept capitală a regatului armean Bagratid, cu o populație de 100.000 de locuitori în interiorul zidurilor cetății.

Doi Râși medievali din aur găsiți pe Drumul Mătăsii

Zidurile nu l-au putut apăra în cele din urmă de atacul mongolilor din 1236. Aceștia au jefuit orașul, lăsându-l mult redus în populație, iar un cutremur din 1319 a provocat și mai multe daune renumitelor biserici, mănăstiri și palate din Ani.

Schimbarea rutelor comerciale a diminuat proeminența regională a orașului, iar până la sfârșitul secolului al XVII-lea a devenit un oraș fantomă, scrie The History Blog.

Cerceii ce reprezintă doi râși medievali din aur au fost descoperiți în satul Subatan, la mai puțin de 16 kilometri depărtare de Ani, pe traseul Drumului Mătăsii, care străbate ruinele cetății. Bijuteriile cântăresc 22 de grame și sunt decorate cu forme de stea, lacrimă și semilună aplicate în tehnica granulării. Sunt exemple rafinate de artă armeană medievală. Muzeul a achiziționat cerceii în 1994, dar aceștia au fost păstrați în depozite de protecție.

Animalelor le erau atribuite diverse semnificații

Yavuz Çetin, directorul Muzeului de Arheologie și Etnografie Kars, din Turcia, a declarat că Kars a găzduit multe civilizații de-a lungul istoriei, deoarece este situat la granița țărilor și se află pe traseul istoric al Drumului Mătăsii.

Çetin a remarcat că oamenii au beneficiat de animale de-a lungul istoriei și le-au atribuit semnificații fizice sau caracteristice.

„Râsul, din familia felinelor, este unul dintre aceste animale. Oamenii au fost influențați de ferocitatea și puterea acestui animal și l-au folosit în elemente artistice. Existența râsului este, de asemenea, cunoscută în regiunea noastră, Kars”, a spus el.

Cerceii vor fi expuși în 2023 la Muzeul de Arheologie și Etnografie Kars.

Vă recomandăm să citiți și:

Spermă fosilizată de gândac, găsită în premieră în chihlimbar vechi de 30 de milioane de ani

Artropodul de doi metri care domina apele cu 470 de milioane de ani în urmă

Top 10 descoperiri arheologice din 2022

Culorile extraordinare ale unei picturi de altar au fost restaurate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase