Home » Istorie » Mayașii gestionau comerțul independent de conducătorii lor

Mayașii gestionau comerțul independent de conducătorii lor

Mayașii gestionau comerțul independent de conducătorii lor
Sursa foto: R. Horowitz/EurekAlert
Publicat: 11.01.2023

Cu mai mult de 500 de ani în urmă, în partea central-vestică a munților Guatemalei, mayașii cumpărau și vindeau bunuri cu mult mai puțină supraveghere din partea conducătorilor lor decât se credea anterior.

Potrivit unui studiu publicat recent în Latin American Antiquity, elita conducătoare K’iche’ a avut o abordare discretă în ceea ce privește gestionarea achizițiilor și a comerțului cu obsidian de către persoane din afara regiunii lor de control central.

În aceste zone, accesul la surse apropiate de obsidian, o rocă sticloasă folosită la crearea de instrumente și arme, a fost gestionat de localnici prin intermediul unor rețele independente și diferite de cumpărare, potrivit EurekAlert.

Cum gestionau elitele sociale puterea economică?

De-a lungul timpului, disponibilitatea resurselor de obsidian și prevalența meșteșugarilor care să le modeleze au dus la un sistem care, în multe privințe, este sugestiv pentru economiile de piață contemporane.

„În general, cercetătorii au presupus că acest comerț cu obsidian a fost gestionat de conducătorii mayași, dar cercetarea noastră arată cu nu a fost cazul, cel puțin nu în această zonă. Oamenii par să fi avut o mare libertate economică, inclusiv posibilitatea de a merge în locuri asemănătoare supermarketurilor pe care le avem astăzi pentru a cumpăra și a vinde bunuri de la meșteșugari”, a declarat Rachel Horowitz, autorul principal al studiului și profesor asistent de antropologie la Universitatea de Stat din Washington, SUA.

Deși există numeroase documente scrise din perioada postclasică mayașă (1200-1524 d.Hr.) despre organizarea politică, se știe mult mai puțin despre modul în care elitele sociale dețineau puterea economică. Horowitz și-a propus să abordeze această lacună prin examinarea producției și distribuției de artefacte din obsidian, care sunt folosite de arheologi pentru a determina nivelul de dezvoltare economică a unei regiuni.

Mayașii gestionau independent de conducătorii lor comerțul cu obsidian

Ea a efectuat o analiză geochimică și tehnologică a artefactelor din obsidian excavate din 50 de situri din jurul capitalei K’iche’ Q’umarkaj și din regiunea înconjurătoare pentru a determina de unde provin materia primă și tehnicile de fabricare a acesteia.

Rezultatele au arătat că K’iche’ își achiziționau obsidianul din surse similare din regiunea centrală K’iche’ și Q’umarkaj, ceea ce indică un grad ridicat de control centralizat. Conducătorii păreau, de asemenea, să gestioneze comerțul cu forme mai valoroase de obsidian non-local, în special obsidianul Pachua din Mexic, pe baza abundenței sale în aceste situri centrale.

„De mult timp a existat această idee conform căreia oamenii din trecut nu aveau economii de piață, ceea ce, dacă stai să te gândești, este destul de ciudat. De ce nu ar fi avut acești oameni așa ceva în trecut? Cu cât analizăm mai mult, cu atât mai mult ne dăm seama că existau o mulțime de moduri diferite în care viața acestor oameni era similară cu a noastră”, a spus ea.

Middle American Research Institute de la Universitatea Tulane i-a împrumutat lui Horowitz lamele de obsidian și alte artefacte pe care le-a folosit pentru studiul său. Artefactele au fost excavate în anii 1970.

Vă mai recomandăm și:

Cacao, alimentul sacru al mayașilor, nu era destinat exclusiv elitelor

Mayașii își împodobeau dinții cu nestemate, iar practica antică avea o semnificație aparte

Arheologii au descoperit măști mayașe la Toniná. Ce simbolizează chipurile din trecut?

O uriașă civilizație mayașă, veche de 2.000 de ani, a fost descoperită în Guatemala

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase